0

IZA SCENE: U toku je snimanje ekskluzivnog Pirelli kalendara za 2017. godinu (FOTO)

Pirelli Calendar je svojevrstan kulturološki fenomen koji više od pedeset godina, još od 1964. ostavlja tragove u svetu modne fotografije. Trenutno je u pripremi 44. izdanje kod kojeg je autor fotografija ponovo Peter Lindbergh.

Inače, saradnja saradnja između kompanije Pirelli i poznatog nemačkog majstora fotografije počela je još 1996. kada ga je intalijanski proizvođač prvi put angžovao za snimanje svog čuvenog kalendara, da bi bila nastavljena 2002. godine.

Fotografije za oba izdanja snimljena su njegovom studiju La Mirage u Kaliforniji, a karakterišu ih prepoznatljiv stil ovog umetnika, u kojem on vešto balansira između klasičnih, oštirh formi, koristeći crno-belu tehniku i nijanse sive boje za njihovo ublažavanje i osveženje…

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

Za očekivati je da novo izdanje Pirelli kalendara bude mnogo više seksi od trenutno aktuelnog, za koje je fotografije snimila Annie Lebovitz koje se može smatrati svojevrsnom “osvetom feminističkog lobija”.

Ovoga puta Pirelli je insistirao na više slobode i raskoši, pa i holivudskog glamura, tako da je Lindbergh kao modele angažovao poznate glumice. Pred njegovim objektivom poziraju Charlotte Rampling, Uma Thurman, Nicole Kidman, Lea Seydoux, Alicia Vikander, Kate Winslet, Julianne Moore, Robin Wright, Lupita Nyong’o, Rooney Mara, Jessica Chastain, Anastacia Ignatova, Penelope Cruz, Helen Mirren, Zhang Ziyi.

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

Foto: Pirelli

To upućuje da je inspiracija pronađena na “crvenom tepihu”, iako među svim ovim zvezdama nisu sve dobitnice Oskara, već ima i novih, manje zvučinih, imena.

A kako će najnovije izdanje 2017 Pirelli Calendara zapravo izgledati, još uvek nije poznato široj javnosti. Fotografije “iza scene” do kojih smo došli, ne govore mnogo, ali možda ipak nagoveštavaju pravac u kojem Peter Lindbergh razmišlja!

Zoran Živkov

Tagovi: kalendar, moda, pirelli, pirelli calendar