0

EKSKLUZIVNI INTERVJU Idris Elba: Bez ograničenja!

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

Život čoveku dodeljuje razne uloge… To dobro zna britanski glumac Idrissa Akuna Elba, poznatiji kao Idris Elba, koji pored toga što se proslavio ulogom u seriji “The Wire”, te rolama u mnogim drugim filmskim ostvarenjima, kao što su “Luther”, “Mandela – Long Walk to Freedom” i druga, od nedavno igra jednu novu ulogu.

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

Idris Elba nije ni muzičar, ni DJ, što takođe radi u prvatnom životu, već je glavni protagonista serijala “Bez ograničenja”, koji se od ove jeseni kod nas emituje na Discovery kanalu. Elba se oprobava u akrobatskim letovima, reli vožnji i trkama, te pokušava da obori brzinski rekord koji je još 1927. postavio Malcolm Campbell.

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

On se usavršava i takmiči u nekim od najtežih disciplina na svetu automobilskog sporta, otkriva tehničku stranu, naučnu i istorijsku osnovu svake od disciplina. Pridružuje se profesionalnim timovima, prihvata izazove, uzima časove od vodećih vozača i pilota, upoznaje druge “zaluđenike” brzinom kako bi sa njima podelio tajne kako iscediti poslednji atom snage iz mašina…

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

U svakoj epizodi, Idris Elba odlazi na poznata sportska takmičenja u SAD, Velikoj Britaniji i Irskoj, što ga inspiriše u misiji da osvoji neke od najtežih trkačkih disciplina na svetu. Da bi postigao maksimum u svom automobilu ili avionu, on je proveo puno vremena “pod haubom” i za volanom, pripremajući se za veliku trku u kojoj će se direktno suprotstaviti pravim profesionalcima.

Zahvaljujući agenciji Grayling Serbia, u prilici smo da objavimo ovaj ekskluzivni intervju Idrisa Elbe!

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

TopSpeed: Možete li nam reći nešto više o serijalu „Bez ograničenja”?

Idris Elba: To je serijal u kojem radim mnogo stvari koje sam oduvek želeo da probam, a povezane su sa automobilskim sportom. Imam priliku da ispitujem svoje granice, a ponekad i činim zaista, da budem iskren, glupe stvari.


TopSpeed: Koji je bio Vaš prvi automobil?

Idris Elba: Sa samo 14 godina, imao sam Mini Cooper… Bio sam vezan za taj automobil! Definitivno, voleo bih da vidim kako sada izgleda. Mada, nije da mi baš nedostaje, ali bih voleo da znam da li je još u voznom stanju?!


TopSpeed: Šta trenutno vozite i kakve automobile volite?

Idris Elba: Imam više automobila. Mislim pet komada, iako retko kada vozim bilo koji od njih. Imam Audi, Range Rover… Ukratko, dosta različitih automobila, a inače vozim mnogo različitih vozila. Ako bih rekao da više volim jednu marku nego ostale, možda bi neko mogao da se naljuti.

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

TopSpeed: A za neki dalek put, koji bi automobil izabrali?

Idris Elba: Verovatno moj Dodge Ram.


TopSpeed: Koliko ste u mladosti bili avanturističkog duha?

Idris Elba: Pa, i ne baš! Zapravo, vodio sam prilično običan tinejdžerski život. Dobro, vozio sam automobil sa 14 godina, to je bilo prilično rizično i neuobičajeno, ali moji roditelji to nisu znali. Eto, kupio sam automobil i vozio se unaokolo, ali nisam bio zainteresovan za bilo kakve ekstremne aktivnosti. Mislim da je nešto najluđe čime sam se bavio u tom periodu bilo surfovanje. Probao sam jednom i nikada više!


TopSpeed: Da li ste položili vozački ispit iz prvog puta?

Idris Elba: Da, jesam! Položio sam vozački ispit iz prvog pokušaja. Uzeo sam jedan ili dva časa pre samog polaganja i prošao sam glatko. Mada, u to vreme, teorijski deo nije bio toliko težak i komplikovan kao sada. Da sam morao da učim detaljnije za test, verovatno bih polagao više puta.

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

TopSpeed: Snimanje koje epizode serijala “Bez ograničenja” je bilo najopasnije?

Idris Elba: Najopasnije? Vožnja aviona! Zapravo, teško je odlučiti se između savladavanja akrobatskih letova i relija. Reli vožnja je relativno siguran sport, ali vam je u glavi uvek prisutna činjenica da je veoma tanka linija između brze vožnje i sudara sa drvetom. Izuzetno tanka linija! Tako da se dvoumim između toga i letenja, gde ste, na neki način, bezbedni u vazduhu. A opet, nikada pre nisam upravljao avionom, tako da sam bio nervozan zbog toga.


TopSpeed: Kako ste se nosili sa svojim strahovima tokom snimanja serijala, budući da ste još davno izjavili da se bojite visine i da patite od klaustrofobije?

Idris Elba: To je zaista bio izazov! Znate, mislim da smo u ovom serijalu pokušali da budemo što više autentični i definitivno možete da vidite da se u nekim situacijama ne osećam najprijatnije, upravo zbog mog straha od visine, posebno u scenama koje su snimane u avionu. Biću iskren, nisam uživao u snimanju tih kadrova, ali je to bio izazov i to se vidi. Zapravo, to je bio jedan od najvećih izazova koje sam prevazišao tako što sam veoma jasno i glasno izražavao osvoja osećanja! I onda, klaustrofobija na sve to! Avion je bio toliko mali da klaustrofobija nije bila moj jedini problem, već i činjenica da sam u vazduhu, a da priželjkujem da nisam tu. Mislim da sam uspeo da nateram sebe da izađem na kraj sa svojim strahovima i da izgledam dobro za kamere.


TopSpeed: Znači, niko nije neustrašiv, zar ne?

Idris Elba: Tako je! Ja nisam neustrašiv, to je sigurno. U ovom serijalu ćete se uveriti da moju ličnost krasi i zdrava doza straha, ali se ne bojim da izazivam sebe i istražujem svoje krajnje granice. Neki ljudi koji ne vole rolerkoustere, recimo, jednostavno se nikad ne voze na njima. Ja ne! Čak i ako nešto ne volim, ja to ne volim, ali se i ne plašim.

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

TopSpeed: U kojem trenutku ste se stvarno uplašili za svoj život?

Idris Elba: Iskustvo u avionu dok smo izvodili akrobatske letove je bilo užasavajuće! Možda zato što to nikada ranije nisam radio, ali je bilo zaista strašno.


TopSpeed: A u kojoj “mašini” ste se osećali najudobnije?

Idris Elba: Reli automobil! U njemu sam se osećao najudobnije, zato što sam veliki deo svog života sanjao o tome da budem reli vozač. Oduvek sam želeo to da probam. Inače, mnogo volim da vozim i vožnja je jedna od mojih omiljenih stvari, tako da je epizoda o reli automobila bila najprijatnija i tu sam se najbolje osećao.


TopSpeed: Ako bi Vam nakon ovoga, producenti emisije “Top Gear” ponudili posao, da li bi ga prihvatili?

Idris Elba: Ne, ja nisam voditelj! Ja sam više glumac koji se ne plaši da preuzme rizik.

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

TopSpeed: Šta Vam se najviše dopada kod uloga koje ste odabrali i hobija kojima se bavite?

Idris Elba: Mislim da ono što me zaista pokreće jeste činjenica da je svaki dan prilika za neko novo iskustvo. Možete sedeti kod kuće i stalno raditi ono u čemu ste najbolji i što vam je poznato, ali na taj način ne rastete kao osoba. Znate, kada ste bili dete uzrasta od jedne do pet ili šest godina, učili ste nešto novo svaki dan, sticali nova iskustva, pa ste bili ponekad i neustrašivi. Želeli ste sve da saznate i probate. Onda dođete do nekih godina gde vaša svest polako proradi i onda počnete da negodujete u vezi sa nekim stvarima ili da budete nesigurni. Ono što mi se dopada kod ovakvih uloga i mojih ekstremnih hobija je onaj WOW osećaj… To je nešto novo, nešto što nikada pre nisam probao! Znate na šta mislim? Mislim da je to ono čemu težim, u suprotnom bi mi ponavljanje iste stvari svakoga dana bilo previše dosadno. Volim svoju profesiju zato što je veoma raznovrsna. Danas sam detektiv, sutra vanzemaljac, prekosutra neki drugi lik, ali je bitna raznovrsnost!

Foto: Discovery Channel

Foto: Discovery Channel

TopSpeed: Spomenuli ste da je snimanje “Bez ograničenja” bilo veliki izazov… Da li imate taj isti osećaj i za filmove u kojima ste igrali nakon ovog serijala?

Idris Elba: Da, naravno. Svaka uloga je izazov i ja sam, kao glumac od veoma ranog uzrasta, oduvek želeo da se dokazujem i učim nešto novo svaki dan, te je uloga Stringer Bella potpuno različita od Luthera ili Mandele ili uloge u Zvezdanim stazama. Izazov se sastoji u tome da pokušamo da prestanemo da budemo ono što jesmo, da probamo da nestanemo ili da se potpuno poistovetimo sa ulogom. To je veliki izazov. Sigurno ne toliko veliki kao upravljanje avionom ili izvođenje akrobatskih letova, ali uživeti se u ulogu, to je neverovatno težak zadatak. Znate ono – imam isto telo, isto lice, kako to da promenim?

TopSpeed Team

chats-viber-ts

Tagovi: bez ograničenja, discovery, film, idris elba, rally