0

GVOZDENI LJUDI: Erzbergrodeo Red Bull Hare Scrable 2019

Ove godine, Britanac Graham Jarvis zabeležio je svoju petu pobedu u najtežoj enduro trci, Erzbergrodeo, koju u Austriji tradicionalno organizuje Red Bull

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Svaki sport iziskuje napore, samo neki manje, a neki veće… A ima i onih koji traže ekstremno i od takmčara, ali i njihove opreme. Kada je u pitanju Svetska Enduro Super Serija, ona najteža u disciplini motokros, trka znana kao Erzbergrodeo Hare Scramble, tj. uspon na “Gvozdenu planinu” zauzima posebno mesto.

pročitaj još

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  To je događaj u organizaciji kompanije Red Bull, koji svake godine okuplja preko 1.500 najodvažnijih motokros vozača širom sveta, sa ciljem da u malom gradu u Austriji, odnosno napuštenom površinskom kopu rudnika gvožđa, ne podlegnu izazovu i završe trku na vrhu! Nažalost, na na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji stignu do cilja…

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Pravila su jednostavna i vozači startuju trku u intervalima od 20 sekundi, a svako ima dva pokušaja da se popne na vrh! Jednostavnije rečeno, staza je duga 35 kilometara, a takmičari imaju na raspolaganju četiri časa da prođu kroz svih 27 kontrolnih tačaka.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Ove godine trku je poveo Manuel Lettenbichler, ali mu se ubrzo pridružio Graham Jarvis. Britanac je ubrzo prešao u vodstvo, dok je nemački vozač bio drugi, a pratili su ih Španac Mario Roman i Južnoafrikanac Wade Young, koji su se borili za treće mesto.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Lettenbuchler, jureći svoju debitantsku pobedu u ovoj legendarnoj trci, svakako je podigao nivo igre, ali veteran Jarvis, kao da je pronašao još jednu brzinu kako bi osigurao svoju petu pobedu! Na kraju, to se i dogodilo – on je trijumfovao u vremenu 2 časa, 26 minuta i 46 sekundi, ostavivši drugoplasiranog 2 minuta i 9 sekundi iza sebe.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Ovom pobedom, 44-godišnji Graham Jarvis izjednačio je rekord Poljaka Taddy Blazusiaka, inače čoveka koji je pet puta stizao na vrh “Gvozdene planine” kao najbrži!

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Nakon prolaska kroz cilj Erzbergrodeo Red Bull Hare Scrambele 2019, presrećni pobednik Jarvis je izjavio: „Mislim da bi ovo mogla biti moja najbitnija Erzberg pobeda u karijeri. Veliki broj ljudi je pričao o mojim godinama… Sa svoje 44 godine i ja sam imao sumnji u svoju fizičku spremnost da završim celu trku, ali sam samo održavao svoj fokus i nastavio da guram, te stigao do vrha!“

  Milica D.

  chats-viber-ts

  Tagovi: enduro, Erzbergrodeo, extreme, red bull