0

Volvo Cars i Varjo predstavljaju prvu upotrebu mešovite realnosti za razvoj automobila u svetu (VIDEO)

Budućnost razvoja automobila je tu - Volvo Cars i Varjo, finski proizvođač vrhunskih naočara za augmentativnu realnost, uspostavili su prvi pristup mešovite realnosti za ocenu prototipa, modela i tehnologija aktivne bezbednosti u svetu

Foto: Volvo Cars

Foto: Volvo Cars

Zahvaljujući odluci fonda Volvo Cars Tech o investiranju u Varjo, ta saradnja će dodatno da ojača. Tech Fund je fond rizičnog kapitala proizvođača automobila koji investira u start-up tehnološka preduzeća sa visokim potencijalom.

pročitaj još

  Volvo Cars i Varjo prvi put omogućavaju vožnju pravog automobila uz upotrebu naočara za mešovitu realnost, a pri tome su u svrhu razvoja besprekorno dodati virtuelni elementi ili sveobuhvatne funkcije koje se čine stvarne, i to za vozača, kao i za senzore automobila. Nešto takvo do sada nije uspeo da učini nijedan drugi proizvođač automobila.

  Naočare Varjo XR-1 omogućavaju fotorealističnu mešovitu ili virtuelnu realnost visoke rezolucije, koja je bolja od bilo čega što je na raspolaganju u ovom trenutku. Kao takve, naočare XR-1 mogu u velikoj meri da smanje vremenski okvir razvoja, stvaranjem nove sposobnosti za skoro momentalno ocenjivanje funkcija i modela.

  U poređenju sa njihovim prethodnikom, naočare XR-1 karakterišu dodatne kamere visoke rezolucije koje omogućavaju mešovitu realnost. Zahvaljujući tome, dizajneri i inženjeri Volvo Cars „voziće“ automobile budućnosti i ocenjivaće sve funkcije u simulacionom okruženju mnogo godina pre njihovog nastanka, što kompaniji omogućava da razvije najbezbednije automobile sa najnaprednijim korisničkim iskustvom.

  Foto: Volvo Cars

  Foto: Volvo Cars

  Naočare XR-1 inženjerima Volvo Cars takođe omogućavaju mnogo jednostavniji razvoj i ocenu rešenja aktivne bezbednosti. Stručnjaci za bezbednost u Volvo istraživačkim centrima u Švedskoj mogu da voze prave automobile, dok nose naočare XR-1, i uz to da ispituju virtuelne sisteme aktivne bezbednosti koji su ugrađeni na osnovu augmentativne realnosti u stvarnom okruženju.

  Foto: Volvo Cars

  Foto: Volvo Cars

  Veoma precizna tehnologija za praćenje očiju, koja je ugrađena u XR-1, olakšava ocenjivanje onog kako vozači koriste novu funkcionalnost, kao i utvrđivanje onog u kolikoj meri i na koji način ih to ograničava u vožnji. Taj tehnološki osmišljen pristup merenju nivoa smetnji omogućava kompaniji Volvo Cars da razvija nove funkcije, bez uzrokovanja dodatne smetnje.

  Foto: Volvo Cars

  Foto: Volvo Cars

  Volvo Cars je lider u automobilskoj industriji po pitanju upotrebe augmentativne i virtuelne realnosti u pogledu dizajna i razvoja. Partnerstvo sa kompanijom Varjo je najnovija i najnaprednija manifestacija snažnog položaja kompanije u toj oblasti. Volvo Cars veruje u moć pametnih partnerstava sa vodećim tehnološkim kompanijama za razvoj tehnologija sledećih generacija.

  Naočare Varjo XR-1 i primena tehnologije Volvo Cars od danas će biti predstavljene na izložbi augmentativne realnosti Augmented Reality World Expo u Santa Klari u Kaliforniji. U svrhu primene tehnologije, predat je patent.

  Izvor: PR Volvo Srbija

  chats-viber-ts

  Tagovi: naočare, razvoj, realnost, varjo, volvo