0

REPORTAŽA Geneva Motor Show 2019: Konceptualna umetnost

Da li gledajući u daleku budućnost zanemarujemo ono šta će biti već sutra? Glavni utisci sa Geneva Motor Show 2019 su da se proizvođači automobila i dalje prosto utrkuju ko će imati u ponudi više SUV-ova, ali i koncept vozila za ne baš blisku budućnost, a sve to, naravno, pokreće električna energija!

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Sumirajući utiske sa ovogodišnjeg Međunarodnog salona automobila u Ženevi, teško je biti siguran da li aktuelni trendovi vode svetsku automobilsku industriju pravim putem ili se od pogleda, prilično daleku budućnost, gubi fokus na ono šta će biti već sutra? Previše je tu uticaja raznoraznih lobija i interesnih grupa…

pročitaj još

  No, krenimo redom od samog Geneva International Motor Show 2019. Sunovratom američkih automobilskih manifestacija slične vrste, ali i onih u mnogim drugim zemljama, ova u Švajcarskoj se još uvek, nekako, drži, tj. uspeva da se održi kako jedna od najvećih i najznačajnijih u kalendaru. Međutim, i bez obzira na tradicionalno “neutralnu” teritritoriju, primetan je sve manji interes i odsustvo jednog dela značajnih svetskih proizvođača! Tako su ove godine izostali Ford, Hyundaji, Jaguar i Land Rover, Opel i Volvo…

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  A oni koji su se pojavili, pokazali su oko 150 noviteta… I to uslovno rečeno, jer šta je u današnjem hiper-ubrzanom svetu sa ogromnim protokom informacija i gde su svi na neki način mediji, zapravo novitet, teško je prosuditi? Dosta toga je već poznato i prikazano od strane samih proizvođača ili pak viđeno na raznim društevenim meražama i u slučajnim i manje slučajnim “odlivima informacija”.

  Dakle, naš utisak je da pravih premijera ima realno mnogo manje nego što se to prikazuje. Generalno je teško ne primetiti da je SUV klasa i dalje neverovatno popularna. Gotovo da nema proizvođača koji u svojoj ponudi nema ovakvo vozilo ili bar neki koncept. A koncepte i prototipove imaju skoro svi…

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  I svi, navodno, intenzivno razmišljaju o budućnosti, čak toliko da su možda otišli i malo predaleko u 2025. pa čak i dalje, a pri tome ne nude baš adekvatne odgovore na ono šta ćemo voziti sutra?! Znači, moderno je baviti se vizionarstvom, autonomnom vožnjom, tj. vozilima bez vozača, koja, gle paradoksa, baš treba da kupe ti isti vozači! I naravno… Sve to je na struju, odnosno histereija oko uvođenja električne energije kao isključivog pokretača vozila budućnosti se nastavlja.

  A realno, takva vozila već, uglavnom, postoje i zovu se tramvaji… Dobro, možda nisu tako moderni i visoko personalizovani, većih su gabarita i kreću se po šinama, a ne baš tamo gde pojedinac želi, no već će “električni lobi” poraditi na “ispiranju mozga” preostale populacije i “objasniti” kao nužnost, tako na kraju niko se neće osvrtati na loše ekološke posledice, pa i enormne troškove koje će izazvati ova promena tehnologije.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Konačno, sve to se može lepo “upakovati” u priču o ekologiji i čistoj životnoj stredini. Još ako tome dodate i ono da će u budućnosti će biti i letećih automobila, pa onda sve to zvuči fantastično, barem u ovoj konotaciji? Eh, trenutak samo… Zar to nije helikopter?

  Ipak, ostavimo ove teme po strani i dok se sve to ne ostvari, vratimo se u Palexpo Arenu i pogledajmo samo neke od najinteresantnijih noviteta svetske automobilske industrije sa Salona automobila koji je od 7. do 17. održan u Ženevi. Postoje srećom i oni proizvođači koji budućnost svetske automobilske industrije ne vide kao “konceptualnu”, već kao primenjenu umetnost.

  iz Ženeve,
  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: budućnost, geneva motor show 2019, salon automobila