0

POČETAK NOVE EPOHE: Aston Martin DBX

Grupi ekskluzivnih i nadasve sportskih proizvođača koji nisu odoleli ulasku u SUV segment prikloniće se još jedna ugledna marka, Aston Martin. Šta još znamo o „prototipu DBX“, osim da stiže krajem ove godine...?

Foto: Aston Martin

Foto: Aston Martin

Porsche je vizionarski “povukao nogu”, a njegovim stopama nastavili su Maserati, Bentley, od nedavno Lamborghini i Rolls-Royce, a uskoro će i Aston Martin! Brend koji je svetsku slavu stekao pobedama u prestižnim takmičenjima, a renome decenijama unazad negovao fenomenalnim sportskim, odnosno GT modelima, uskoro će svoje tradicionalne vrednosti uobličiti u sportski terenac.

pročitaj još

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  U Gaydonu su jednom eksperimentsali van uobičajenih okvira i to sa modelom Rapide, velikim gran turizmom sa četvoro vrata, koji se nije baš proslavio prodajnim rezultatima. Novi zadatak je utoliko perspektivniji, da ne kažemo lakši, jer se radi o lansiranju automobila u segmentu koji izaziva interesovanje sve šireg kruga kupaca, uključujući i one sa najdubljim džepom.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Naravno, razvoj svakog novog modela iziskuje temeljno planiranje, iscrpan rad i sveobuhvatna testiranja. Posebno kada se ulazi na nepoznat teren, kao što je SUV segment za Aston martin. Jedinstvena priroda DBX-a zahtevala je namenski program testiranja, sa novim procesima, procedurama i standardima u skladu sa svestranom prirodom budućeg modela.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Nakon virtuelnih projekcija i simulacija, obiman program testiranja preselio se iz virtuelnog u realan svet. Prototipovi će narednih meseci pregaziti hiljade i hiljade kilometara u različitom okruženju. Od predela okovanih snegom i ledom na Arktiku, alpskih prevoja, nemačkog auto-bana, do vrelih pustinja na Bliskom istoku. Za jedan sportski SUV kao što je DBX, jedan od krucijalnih aspekata predstavlja vozna dinamika, stoga i ne čudi da će deo testova biti obavljen i na Nurburgringu.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Povezanost sa istorijom i tradicijom Astona, ali i svetom sporta, sugeriše i ime DBX. Oznaka DB ukrašava liniju prestižnih sportskih modela još od 1948., a ustanovljena je godinu dana nakon što je vlasništvo preuzeo Dejvid Bron čiji inicijali su zapravo poslužili za nomenklaturu.

  Na osnovu prvih oficijelnih fotografija vidljiva je povezanost sa najnovijim dizajnerskim jezikom koji je izrodio novi Vantage. Međutim, teško je proceniti veličinu automobila, parametar o kom se u Aston Martinu i dalje ne izjašnjavaju. Zasad je nepoznanica da li će DBX po stasu biti bliži kompaktnim (Alfa Stelvio Quadrifoglio) ili pak većim SUV modelima kao što je, recimo, BMW X5. Kako bilo, novitet će se naći na potpuno novoj platformi prilagođenoj za šasiju sa visokim klirensom i pogon na sve točkove.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Za njenu izradu poslužilo je bogato iskustvo marke u konstruisanju sportskih automobila, a nije isključeno da su njenom nastanku kumovali i eksperti AMG-a sa svojim „know how“, budući da su Aston Martin i Daimler partneri i da se u bazne modele iz Gaydona ugrađuje AMG-ov 4,0-litarski V8 biturbo agregat. Upravo ova pogonska jedinica pokretaće i DBX, a ostaje otvoreno da li će u potrazi za ekskluzivom Aston posegnuti za poznatim V12 motor zapremine 5.204 ccm. Sa druge strane, nema sumnje da će biti ponuđena neka vrsta alternativnog pogona, samo je pitanje da li će izbor pasti na plug-in hybrid koncepciju ili pak na potpuno električni pogon sa nultom emisijom. Možda i na oba?

  Ako sve bude teklo po planu, zvaničan start na tržištu uslediće otprilike za godinu dana, a novi model izrađivaće se u objektu St Athan, najsavremenijoj fabrici luksuznog brenda, koja će na kraju postati „dom elektrifikacije“ jer će biti zadužena za proizvodnju EV modela Aston Martina.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4x4, aston martin, dbx, suv