0

PAZI, SNIMA SE: Iza kulisa “Južnog vetra”! (VIDEO)

Šta je sve bilo potrebno da bi se snimile akcione scene vožnje i sa kojim izazovima odnosno rizicima su se susretali učesnici...

Foto: Bartoli.Photogtaphy

Foto: Bartoli.Photogtaphy

Ove jeseni, u bioskope je stigao film „Južni vetar“ i odmah izazvao veliko interesovanje domaće javnosti. Napeta krimi-priča sa sjajnom glumačkom postavom predvođenom Milošem Bikovićem, Nebojšom Glogovcem koji je nažalost nedavno preminuo, Draganom Bjelogrlićem, Žikom Todorovićem, Bogdanom Diklićem, Miodragom Radonjićem, Milošem Timotijevićem, Jovanom Stojiljković i ostalima, dobija zaplet kada pripadnik beogradske automobilske mafije ukrade automobil koji je u interesnoj sferi samog vrha piramide kriminala povezanog sa policijom.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ovo ostvarenje reditelja Miloša Avramovića obeleženo je, između ostalog, atraktivnim automobilima i uzbudljivim scenama vožnje uz logističku podršku Kaskaderske grupe Batica. Kojim modifikacijama su morali da budu podvrgnuti automobili, kako i gde su snimane scene jurnjave za TopSpeed otkrivaju Vuk Radenković, kaskader i mehaničar specijalizovan za prepravke na automobilima, kao i Branslav Fistrić, vlasnik kaskaderske grupe poznatije kao „KGB“.

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  „Kada u ekipi imate nekoga kao što je Vuk, lako je napraviti plan i dogovor te sve sprovesti u delo, od prepravke automobila do same vožnje. U filmu ’Južni vetar’ u dinamičnim scenama gde učestvuju automobili, sve brzine su realne, sve je uradjeno u stvarnosti, bez efekata postprodukcije u smislu nekog ubrzavanja ili fingiranja. Sve se brzo i sinhronizovano dešavalo“, objašnjava Fistrić koji je u ovom poslu već 23 godine, a i sam je učestvovao u snimanju scene gde se Dodge“ prilikom potere za S-klasom slupao.

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Prepravljanje automobila u ovom slučaju je predstavljalo preduslov da Mercedes na „velikom platnu“ odigra ulogu onako kako je zamišljeno. Drugi je da njime upravlja neko ko poseduje dovoljno veštine i iskustva da, zajedno sa kompletnom ekipom koja učestvuje u snimanju scene, sprovede u delo sve zamisli režisera. Tu je od značaja bilo iskustvo Radenkovića koji je vozačke veštine usavršio učestvovanjem u trkama gde je 2005. godine postao šampion u nacionalnoj klasi, a nakon perioda u Americi otvorio je „Custom 011“, specijalizovanu radionicu za prepravke automobila za sve vrste takmičenja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  „Najviše angažovanja imali smo oko snimanja scena sa Mercedesom S-klase i to iz više razloga. Generalno, jako je zahtevno i komplikovano da se neki automobil sa automatskim menjačem prepravi tako da bude podoban da se s njim radi bilo kakva scena za kaskade na filmu. Budući da nismo imali drugu opciju, za S 500 smo morali da uradimo dosta prerada i prilagođavanja. Bilo je potrebno isključiti svu elektroniku i kontrole proklizavanja kojih je puno na ovom automobilu. Takođe, ugradili smo hidrauličnu ručnu kočnicu i doradili sistem upravljanja da bi mogao da bude nalik automobilu za drift, jer ima nekoliko scena gde se ova velika limuzina ponaša kao drift automobil“, naglašava Radenković.

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Automobil težak dve tone, bez „šper“ diferencijala je za sve samo nije za drift. Mada, s obzirom da ima pogon na zadnje točkove, sa njim je moguće driftovati, naravno, uz sve pomenute modifikacije kroz koje je prošao S 500 sa V8 motorom od 387 KS.

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Radenković potom nastavlja: „Da bi se sa njim driftovalo, mora snažno da se zanese i održava u inerciji. Pomoću gasa i upravljača treba uhvatiti željenu putanju i to uopšte nije lako. Ljudi koji gledaju film vide finale, a mi da bismo snimili tu scenu neretko sve to moramo da ponovimo pet do deset puta. Ipak, driftovanje u ovom slučaju nije bilo toliko rizično jer je učestvovao samo jedan automobil i snimano je na platou kod karting staze Ada Huja gde ima dovoljno prostora. Daleko veći izazov i rizik su nosile neke druge lokacije. Jedna od uzbudljivijih scena prikazuje kako S-klasa na malom prostoru izvodi opasan manevar između prepreka koji se završava atraktivnim okretanjem automobila za 180 stepeni.”

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Naš sagovornik, istovremeno i dodaje: „To se na filmu ne vidi, ali taj automobil stvarno ulazi u raskrsnicu i nakon tzv. kamikaza i izbegavanja prepreka na malom prostoru uz škripu guma, okrećem Mercedes za 180 stepeni, a imali smo i scenu jurnjave po Mirijevu, gde smo nekoliko kilometara vozili punim gasom i pritom nije bilo zatvaranja saobraćaja“. Radenković ističe i da je za snimanje akcione vožnje automobila bitan „tajming“ svih, jer i ostali učesnici moraju biti spremni za neželjenu situaciju, jer ako iskrsne nešto nepredviđeno mnogo toga može poći naopako.

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Pored S-klase, u filmu zapaženu rolu ima još nekoliko automobila, a posebnu pažnju privlači crni BMW Serije 6 (E24) iz 1985. godine. Ovaj veliki kupe, u vlasništvu Miloša Stefanovića iz Beograda je kao svojevrsna atrakcija bio izložen i na premijeri u Sava centru. Reč je o zaista izuzetnom primerku sa specijalnim, skupocenim doradama. Dobio je motor iz M5 (E34) od 332 KS, sa Vems trkačkom elektronikom, a modifikacijama su obuhvaćene i kočnice, sistem upravljanja, vešanje, izduvni sistem… Iz enterijera su odstranjena zadnja sedišta, ubačen je FIA klasik rol-bar, dok vizuelni utisak kompletiraju BBS RK felne od 18 inča.

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Za razliku od BMW-a koji nije učestvovao u akcionim i opasnim scenama, Audi Q5 jeste, i to vratolomnom vožnjom – u rikverc! Za njegovim volanom nije bio Radenković, jer je snimanje podrazumevalo učestvovanje čak četiri automobila, a Vuk je bio u jednom od njih. Inače, i na Audiju je bilo određenih prepravki – uklonjena je blokada kako bi mogao da pojuri u rikverc i to brzinom od oko 70 km/h!

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Foto: Bartoli.Photogtaphy

  Ovom priča o snimanju scena vožnje u filmu „Južni vetar“ još jednom potvrđuje da je za vrhunsko ostvarenje na „velikom platnu“ potrebno dosta logistike, pripreme i sveobuhvatan angažman svih koji učestvuju u projektu. Ostale detalje o samom filmu vam nećemo otkrivati, a nešto više možete da saznate gledanjem zvaničnog trejlera. Ipak, najbolje je da ga i sami pogledate u bioskopu jer zaista vredi!

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: beograd, film, jurnjava, južni vetar, kaskader, snimanje