0

EKSKLUZIVNO Pirelli Calendar 2019: Sanjarenje

U Milanu je početkom decembra prikazano najnovije, 46. izdanje Pirelli kalendara za 2019. godinu u kojem je autor forografija, Albert Watson na „filmski način” pokušao da razotkrije o čemu sanjaju uspešne žene?!

Foto: Pirelli/Albert Watson

Foto: Pirelli/Albert Watson

Krajem svake kalendarske godine uvek nekako postaje aktuelna priča o kalendarima… I to, naročito onim zidnim, iako su vremenom, a pogotovo sa digitalizacijom, ovi “pokazivači dana i meseci” izgubili na značaju. Mada, jedan od njih, koji se ne može kupiti, ipak, nije! To je Pirelli Calendar ili samo “The Cal”, renomiranog italijanskog proizvođača pneumatika i ostalih proizvoda od gume, koji se objavljuje već više od pola veka, tačnije od 1964. Tako je i ove godine, priča o svojevrsnom kulturološkom fenomenu nastavljena 46. izdanjem, predstavljenim početkom decembra u Milanu.

pročitaj još

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Fotografski deo priče “ispričao” je kroz objektive svojih kamera Albert Watson. Škotlanđanin koji je završio grafički dizajn, a radio na filmu i televiziji, fotografijom je počeo da se bavi još ‘70-ih godina prošlog veka, i to iz hobija, kada se preselio u SAD. Vremenom, sve više je ulazio u taj svet, a njegovi portreti poznatih ličnosti kao što su Alfred Hitchcock i Steve Jobs, te Kate Moss i mnogi drugi radovi, učinili su ga poznatim i priznatim fotografom, koji se danas ubraja među 20 najuticajnijih u svetu.

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Watson je ovde pažnju usmerio na aspiracije četiri žene i njihovu rešenost da ostvare svoje ciljeve, sledeći lične snove i strasti. Zato je i ceo projekat 2019 Pirelli Calendar nazvao “Dreaming” tj. “Sanjarenje”. Rad je započeo tokom aprila u Majamiju i Njujorku, a u konačnoj verziji predstavio ga u umetničkom paviljonu Pirelli HangarBicocca. Kao “filmski čovek”, on je napravio pravi “filmski scenario”, sastavljen iz četiri mini-priče, tj. filma, koje kroz proces “sanjarenja” spaja u jednu. Sve fotografije, crno-bele i u koloru, snimljne su u filmskom formatu 16:9 te evidentno inspirisane “sedmom umetnošću”.

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Dakle, glavne protagoniskinje su četiri uspešne žene, od kojih svaka ima svoje skrivene snove o budućnosti. Albert Watson je tako prva tri meseca u 2019. godini, januar, februar i mart postvetio poznatoj manekenki Gigi Hadid. Ona je nešto poput bogate usamljene lepotice u staklenom tornju, odvojene od spoljašnjeg sveta i ulične vreve Njujorka. Ima mnogo vremena za razmišljanje o begu iz praznine koja je okružuje, a utehu joj pruža prijatelj, američki dizajner Alexander Wang. On joj pomaže da prevaziđe tešku situaciju i melanholiju.

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  U drugoj priči, tj. drugom kvartalu na stranicama Pirelli Calendara za april, maj i jun 2019. nalazi se Julia Garner. Mlada američka glumica ovde igra ulogu žene fotografa botanike koja želi da postane umetnica. Ona ima prijateljicu iz škole, a to je danska manekenka i model Astrid Eika, koju fotografiše s vremena na vreme. Inače, obožava prirodu i zbog toga je ceo set urađen u topskoj bašti u Majamiju.

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Meseci jul, avgust i septembar na scenu dovode balerinu Amerikanku Misty Copeland. Ona je prema scenariju Watsona plesačica u jednom noćnom klubu, koja mašta o tome da postane slavna i nasupa u Parizu. Zbog toga je u svom vrtu svoje kuće u Art Deco stilu napravila privatnu pozornicu gde zajedno sa svojim momkom, a to je poznati američki baletan Calvin Royal III, neumorno vežba.

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Na stranicama 2019. Pirelli Calendara za oktobar i novembar, decembar čuvena manekenka i fotomodel, Francuskinja Laetitia Casta je nadahnuta slikarka. Dok u svom studiju u Majamiju živi sa momkom, kojeg igra još jedan poznati baletski igrač, Rus Sergei Polunin, ona sanja o tome da postane poznata umetnica.

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Autor fotografja Pirelli kalendara za narednu godinu, Albert Watson svakako je ovim projektom “Sanjarenje” želeo da se distancira od ostalih kolega koji su stvarali The Cal. U tome je dobrim delo uspeo, budući da su i “filmski” scenario, odnosno stil, ali tema “šta žele uspešne žene” dosta sveži! On je svojim modelima jasno dodelio uloge, pa potom napravio nešto poput “nepomičnog filma” u kojem fotografije ne samo da imaju umetničku lepotu i kvalitet, već i psihološku dubinu, te govore svaka sama za sebe…

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  Foto: Pirelli/Albert Watson

  A opet, svaka u svojoj priči, pa onda i sve četiri priče zajedno, jasno naglašavaju da je tema “sanjarenja”, na kojoj počiva 2019 Pirelli Calendar, u suštini izuzetno bitna za ostvarenje svakog sna. Jer, svaka žudnja i strast iz nesvesnog i podsvesnog stanja, nisu tu slučajno… One pokreću, ali je uz sve to potrebno i dosta napornog rada!

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: albert watson, kalendar, pirelli calendar 2019, sanjarenje, umetnost