0

ZA DUŽI VEK GUMA: Kako pravilno skladištiti pneumatike

Sa dolaskom zime, mnogi na svoje automobile stavljaju zimske pneumatike... Međutim, jednako je bitno kako se skladište letnje “gume” dok čekaju na narednu sezonu!

Foto: Goodyear Dunlop Sava Tires

Foto: Goodyear Dunlop Sava Tires

Većina pneumatika bar neko vreme ostaje skladištena, zato moramo dobro da se potrudimo oko njih i kad nisu montirani na vozilo. Pravilno skladišteni pneumatici, naime, ne gube svoje karakteristike, pa će njihov vek trajanja biti duži. Stručnjaci iz kompanije Goodyear pripremili su nekoliko korisnih saveta koji će pomoći da pravilno skladištite svoje pneumatike.

pročitaj još

  Kad letnje pneumatike menjate zimskim ili obrnuto, najvažnije je da pregledno označite njihov položaj na automobilu. Tako ćete pri sledećoj zameni znati gde je bio montiran svaki od pneumatika i pri ponovnoj montaži biće svi montirani na pravilnim mestima: levi na levoj strani i desni na desnoj. Kod ponovne montaže vulkanizer će prednji levi pneumatik montirati pozadi, a zadnji napred, i to isto učiniti na desnoj strani. Na taj način pneumatici će se ravnomerno habati.

  Foto: Goodyear Dunlop Sava Tires

  Foto: Goodyear Dunlop Sava Tires

  Pre skladištenja pneumatika očisti­te sa njih prljavštinu i odstranite kamenčiće i slične predmete koji bi mogli da ih oštete ili utiču na ob­lik površine naleganja. Pneumatike odložite u tamnom, suvom i hladnom prostoru (ne u kotlarnici za grejanje) jer im izlaganje dnevnoj svetlosti, a naročito UV zracima, veoma škodi. Pneumaticima takođe škodi i kontakt sa uljima, mazivima, lakovima i gorivima.

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Ako pneumatike skladištite sa naplatcima, pre skladištenja smanjite pritisak vazduha, ali nemojte potpuno da ih isprazni­te. Pneumatike sa naplatcima ne odlažite u uspravnom položaju, već ih obesite na nosače da bi zimu preživeli bez opterećenja. Ako pneumatike sa naplatcima ne možete da obesite, složite ih jedan na drugi, ali tako da visina složenih pneumatika ne bude viša od 1,5 metra. Dobro je da ih jednom mesečno presložite da bi se na dnu menjali.

  Foto: Goodyear

  Foto: Goodyear

  Pneumatici koje ste skinuli sa naplataka odložite uporedno u uspravnom položaju, a između njih ostavite malo prostora. Preporučljivo je da ih svake četiri nedelje obrnete da se pneumatik ne bi deformisao.

  Izvor: PR Goodyear

  chats-viber-ts

  Tagovi: gume, odlaganje, pneumatici, pritisak, skladištenje