0

NAGAZI ŠKORPIONA: Počinje Abarth VIP Challenge by Petrol! (VIDEO)

Sve je spremno za najnoviji „izazov“ u kojem naše poznate ličnosti, na stazi, za upravljačem automobila, treba da demonstriraju svoje vozačko znanje i Abarth VIP Challenge by Petrol može da počne

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Konačno smo „sklopili“ kompletnu „slagalicu“ našeg VIP Challenge takmičenja i nova sezona može da startuje. Imamo novi automobil i nove goste! Naravno, vi već sigurno znate da su u pitanju naše poznate ličnosti iz sveta kulture, sporta i zabave. One i oni, budući da u našem „izazovu“ učestvuju i devojke i muškarci, treba da pokažu svoje vozačko umeće za upravljačem automobila boreći se za što bolje vreme, ovde, na stazi Autokomerc karting centra.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada već spominjemo automobil, samo da naglasimo… On je mali, prgav i bučan… I brz, veoma brz… Otrovno brz! A nosi amblem škorpiona! To je Abarth 595 Pista – temperamentni „mališa“, dug nešto preko 3,5 metra, kao stvoren za ovakvo okruženje, dakle za stazu gde do punog izražaja dolazi njegov pravi karakter. Uostalom i sama reč Pista navodi na to da je ovo automobil koji je izrađen da se „bori“ za svaku sekundu, pružajući neverovatan adrenalinski doživaljaj.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ovog malog „škorpiona“, kojeg smo “izmamili” iz auto-kuće “Kole” iz Zemuna, pokreće četvorocilindarski redni motor zapremine 1,4 litra. Uz pomoć turbo-kompresora, iz njega se dobija 165 KS. U prvi mah, ne zvuči impresivno, baš kao ni 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta… No, treba ga ponovo pažljivo pogledati, jer on je mali i lagan. Tačnije, ima samo 1.039 kilograma! To znači da na svaku konjsku snagu dođe po 6,3 kg mase, što je odnos kojim se ovaj Abarth zaista može pohvaliti.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  A pohvaliće se on i to veoma glasno… Jer pored mnogih sportskih detalja na karoseriji, pa i u unutrašnosti, poput recimo Sabelt sportskih sedišta, sportskog oslanjanja sa Koni amortizerima, tu je i neverovatan zvuk. A da bi on zaista bio tako upečatljiv, a motor radio optimalno i pružao vrhunske performanse, tu je i odgovarajuće gorivo. Zato smo mi Abarth 595 Pista napunili kvalitetnim gorivom Petrol Q Max 98. Poboljšanja kod ovog motornog benzina postignuta su upotrebom modernog višenamenskog paketa aditiva.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Snaga dobijena sagorevanjem ovog goriva preko petostepenog ručnog menjača prenosi se na prednje točkove. A da bi je oni dalje preneli na asfalt i da bi kontakt sa podlogom bio što bolji, tu su odgovarajući pneumatici. Iz servisno-prodajnog lanca Vianora mi smo se ovaj put odlučili Nokian Line letnje gume koje se izuzetno dobro ponašaju i na vlažnoj podlozi.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ono što je u ovom VIP Challenge takmičenju drugačije u odnosu na prethodne je i staza Autokomerc karting centra. Izbačeno je nekoliko krivina i sada je tu nešto duži pravac, što znači da će naši gosti moći da voze još brže i da će vremena po krugu biti bolja nego prethodnih sezona. Koliko, to ćemo tek videti!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zaštitne kacige su i dalje je nezaobilazni deo nešeg VIP Challenge… I polisa AMS Osiguranja za sve učesnike, bez obrzira što je ovaj Abarth veoma siguran i bezbedan automobil. Ovoga puta ne treba da brinemo za stabilnost snimaka, pogotovo ne onih iz „akcije“… Novi GoPro HERO7 Black ima do sada najbolji sistem stabilizacije slike koji je ugrađen u neku kameru ove vrste.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tu su i ostali naši tradicionalni partneri, kao recimo N Sport sa robnom markom Puma, pa Digital Printing Centar i naš drugi medijski partner Telegraf. Naravno, prvi je svakako Televizija N1, na kojoj se i ove sezone emituje VIP Challenge. A imamo i neke nove, kao što je No LimiTS, ali o tome kasnije…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Pravila ovog Abarth VIP Challenge by Petrol su ista kao i svih prethodnih. Goste sa stazom najpre „upoznaje“ Andrej Kulundžić, a onda oni sedaju za upravljač i nakon malo zagrevanja počinju borbu sa vremenom. Kao relevantan rezultat za određivanje plasmana uzima se bolje vreme postignuto u jednom od dva brza kruga. Tako nastaje tabela sa generalnim plasmanom, a najbrži učesnici ili učesnice svoje vozačko umeće odmeriće u finalu.

  Abarth 595 Pista od 0 do 100 kilometara na čas stiže za 7,3 sekunde i postiže maksimalnih 218 km/h. Ono što je, ipak, važnije od ovih podataka je da se automobil izuzetno dobro ponaša u krivnama. Brz, okretan i temperametan, prilično dobro odovara jednoj okvakvoj stazi. Da li će sve ovo na pravi način uspeti da iskoriste i naši gosti, saznaćemo uskoro, a sada, Abarth VIP Challenge by Petrol može da počne!

  TopSpeed Team


  Petrol Q Max evro premium BMB 98

  Pre početka našeg VIP Challenge rezervoar Abartha trebalo je napuniti gorivom. Kompanija Petrol, regionalni lider u distribuciji i prodaji nafte i naftnih derivata, u Srbiji nudi novu generaciju visokokvalitetnih pogonskih goriva Q Max. Budući da Abarth 595 Pista pokreće benzinski motor, imali smo mogućnost izbora između Petrol Q Max evro premium BMB 95 i Petrol Q Max evro premium BMB 98 benzina. Naravno, izabarali smo ovaj drugi…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Nova generacija Q Max goriva prevazilazi zahteve evropskog standarda za motorne benzine EN 228 i u potpunosti zadovoljava najnovije zahteve proizvođača motora i standarde na tržištima. To je postignuto upotrebom višenamenskih aditiva, koji obezbeđuju veću efikasnost i zaštitu motora, uz istovremeno poboljšanje ekonomičnosti, nižu potrošnju i znatno nižu emisiju štetnih materija u okolinu. Nova generacija goriva je razvijena u saradnji s uglednom korporacijom Afton Chemical iz Velike Britanije, višegodišnjim partnerom Petrola, koji je jedan od vodećih svetskih proizvođača aditiva.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  chats-viber-ts

  Tagovi: abarth, autokomerc karting centar, petrol, topspeed, vip challenge