0

MONSTRUM ZA DRIFT: Nissan GT-R od 1200 „konja“! (VIDEO)

Ovo je priča o brutalnom Nissanu GT-R od 1.200 KS, specijalno pripremljenom za drift, sa kojim će Steve “Baggsy” Biagioni nastupati na mnogim događajima. Kako je nastao ovaj automobil i sa kojim su se sve poteškoćama susreli njegovi konstruktori, saznali smo u razgovoru sa jednim od mehaničara...

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Sigurni smo da većina naših čitalaca zna šta je to drift. Za one manje upućene, drift predstavlja namerno preupravljanje vozila, odnosno proklizavanje točkova pozadi kako bi se zadnji kraj zaneo, a kada se to desi, pedalom gasa i upravljačem se kontroliše bočno proklizavanje.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dakle, za ovu atraktivnu „disciplinu“, koja zahteva dosta osećaja i veštine od vozača, najpogodnije je vozilo sa pogonom na zadnje točkove. Zašto je onda na slici Nissan GT-R, sportski model sa pogonom na sva četiri točka? Jednostavno… Predstavljeni automobil samo liči na poznatog „Japanca“, a iza oklopa skriva drugačiju konfiguraciju.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Mnogi su već imali priliku da vide snimke ovog monstruma na YouTube kanalu, gde je postao prava senzacija sa više od milion pregleda. Kako je, kompletan tim zaslužan za nastanak ovog jedinstvenog automobila nedavno boravio u Sloveniji, mi smo iskoristili priliku da ih posetimo kako bi se na licu mesta upoznamo ultimativnu mašinu za drift.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tako su nas na karting stazi Raceland Krško ugostili tvorci ove nemani sa „zelenim očima“. U razgovoru sa njima saznali smo sve detalje vezano za nastanak automobila, kao i poteškoće koje su morali da prevaziđu kako bi svoj san pretvorili u javu. Naime, projekat je počeo kada su dobili poziv da snime drift video. To im je ostavilo mogućnost da odaberu bilo koji automobil i od njega naprave igračku sa samo jednom svrhom, da bude osposobljena za bočno klizanje i trošenje pneumatika.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  “Naš izbor pao je na japansku legendu zbog popularnosti i imidža koji taj automobil nosi, ali i zbog činjenice da postoji još samo jedan GT-R u verziji R35 koji je doživeo sličan preobražaj i nalazi se u Japanu. Pored rekonstruisanja celokupnog vozila u svrhu osposobljavanja za bočno klizanje, težili smo ka tome da snaga automobila prebaci 1.000 „konja“.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U početku, planirali smo da do cilja dođemo prepravkom standardnog 3,8-litarskog V6 agregata. Međutim, neki delovi neophodni za ovaj zahvat nisu mogli da stignu u roku. Budući da smo vremenski bili ograničeni zbog zakazanog snimanja, u hodu smo se prestrojili na V8 motor”, objašnjava za TopSpeed Ian Waddington, jedan od mehaničara zaslužnih za nastanak ovog nesvakidašnjeg automobila.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada želite da dobijete ekstremnu snagu, najbolje je kombinovati motor velike zapremine i sistem natpunjenja. Stoga je odlučeno da pokretač bude Chevroletov ogromni 7,4-litarski LSX 454 agregat i da na njega bude „prikačen“ najveći turbo-punjač koji Garrett ima u pobudi – onaj sa oznakom GTX4718R. Ipak, sve to je zahtevalo dosta posla. Mnogo delova je moralo biti ručno izrađeno, kao što je slučaj sa usisnom granom, interkulerom i klapnom gasa specifičnog promera 102 milimetara. Izduvni sistem takođe je posebno izrađen, prečnika pet inča sa jednim završetkom koji izviruje bočno na prednjem braniku.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  “Nakon kompletiranja pogonske jedinice, bili smo svesni da nas očekuje još jedan, veliki posao jer novi motor po gabaritima premašuje standardni twin-turbo V6 motor, a ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je kod Nisana GT-R menjač smešten pozadi. „Uglaviti“ veliki V8 napred zajedno sa sekvencijalnom transmisijom Quaife QBE69G, to je zapravo bio najveći izazov u celom projektu. Morali smo da konstruišemo specijalne nosače kako bi sve upakovali, a to se najbolje primećuje na fotografijama”, ističe Waddington.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada su konačno “upasovani” šasija, motor i menjač, stekli su se uslovi za ono što su svi s nestrpljenjem iščekivali, a to je merenje dobijene snage. Rezultat je izazvao oduševljenje – instrumenti su pokazali da automobil na točkovima poseduje 1.200 konjskih snaga! I minimum 20 procenata više na radilici, koja je, inače, reper za određivanje maksimalne snage koju deklarišu proizvođači.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dakle, onaj cilj o postizanju minimum 1.000 konjskih snaga je dostignut, pa i više od toga. Ali, trebalo je još dosta toga uraditi kako bi ovaj GT-R postao „drifter“. Na red je došlo modifikovanje sistema oslanjanja. Ove prepravke bile su neminovne kako bi mogao da se kontroliše drift, bočno proklizavanje gde je automobil zapravo van balansa.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  “Ovaj posao poverili smo članovima ekipe pod imenom Voodoo 13, koja slovi za jednu od najstručnijih za rešenja na oslanjanju kod drift automobila. Izvršene su prepravke kako bi se postigao idealan ugao točkova, a ugrađeni su samopodesivi amortizeri sa štelovanjem tvrdoće, visine i nagiba nemačke kompanije KW”, objašnjava Waddington.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako je ovo demo automobil i namena mu je da bude glavni glumac u atraktivnim video snimcima, kao i za povremeno „paradiranje“ na poznatim manifestacijama, njegova pojava mora da bude ubedljiva. Tu nastupa takozvani „The Rocket Bunny” bodykit koji proizvodi kompanija Liberty Walk. Proširenja na krilima, drugačiji odbojnici napred i pozadi, kao i veliki spojler na repu, čine ga daleko agresivnijim od običnog GT-R, a divlji temperament dodatno ističu ratničke boje.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Da bismo osetili svu snagu i brutalne performanse, ponuđena nam je pozicija suvozača. Po ulasku u vozilo odmah smo primetili „rolbar“ od čeličnih cevi. Ovaj dodatak povećava krutost karoserije i smanjuje deformisanje u slučaju udara. Dok vezujemo pojas u šest tačaka pažnju nam skreće karbonski panel od kog je sačinjena tabla. Ispred vozača se prostire digitalni displej od 7 inča, sa njegove desne strane, pored menjača, nalazi se dugačka poluga – hidraulična ručna kočnica koja povlačenjem blokira zadnje Wilwood kočnice.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Svega jedan krug na karting stazi Raceland Krško bio je dovoljan da se podigne oblak dima usled prženja pneumatika prećnika 20 inča. “Godzila”, kako su u Japanu prozvali GT-R, u bukvalnom smislu je goropadno delovala na uskoj stazi. Zahvaljujući brutalnoj snazi, točkovi bez problema „potpisuju“ u trećem, četvrtom, pa i petom stepenu prenosa. Dovoljno je samo da pritisnete papučicu gasa i – klizaćete kao po ledu. Pritom vas sa svih strana obasipaju intenzivni zvuci gde prednjači mešavina škripe guma i urlika ogromnog motora!

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: drift, gt-r, monster energy, nissan, v8