0

ISTORIJSKI PODUHVAT: Od Japana do Štutgarta u Porscheu 356

Japanac Tošijuki Suzuki je na proslavu 70 godina Porsche sportskih automobila u Štutgartu došao svojim Porscheom 356, a da stvar bude zanimljivija, mi smo ga na ovom proputovanju dugom više od 15.000 km sreli u Letoniji tokom naše Misije Rusija

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Porsche ove godine obeležava sedam decenija od nastanka svog prvog sportskog automobila – modela 356. Pomenuti jubilej inspirisao je mnoge entuzijaste čuvenog brenda da urade nešto nesvakidašnje sa svojim ljubimcem. Jedan od takvih je i Japanac Tošijuki Suzuki, predsednik Porsche Club Japan, koji se odvažio na pustolovinu dugu preko 15.000 kilometara, koliko iznosi rastojanje od japanskog grada Kamogawa do Štutgarta i Porscheove baze.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, vremešni Japanac veliki je zaljubljenik u Porsche automobile, budući da je svog prvog elfera kupio sa 22 godine. Od tad je prošlo 38 godina, a on je i dalje ostao odan brendu. U ovu pustolovinu se uputio sa, kako kaže, stavom “zašto da ne?”, te je seo u svoj Porsche 356 iz 1953. godine i krenuo put Štutgarta.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Planirana ruta podrazumevala je da stari Porsche 356 treba da izdrži put kroz Južnu Koreju, Rusiju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Češku Republiku, Austriju i napokon Nemačku. Hrabar poduhvat s obzirom i na činjenicu da slabo poznaje engleski jezik, dok ruski uopšte ne razume.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Da bi ovo uopšte uspeo da izvede, Porsche 356 serije A doživeo je neophodne prepravke, poput novog agregata od 1.582 kubika i 95 konjskih snaga iz mlađe SC verzije. Menjač je remontovan, kao i oslanjanje kako bi automobil mogao da izdrži ovako dugo putovanje. Unutar vozila, originalno sedište zamenjeno je modernijom i udobnijom Recaro kadicom, a ugrađen je i navigacioni sistem.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za ovu pustolovinu koja je trajala 53 dana, Suzukijev Porsche 356 je potrošio 1.600 litara goriva, imao je 11 policijskih kontrola, a najduže distanca koju je uspeo da savlada u jednom danu je 1.050 kilometara, da bi po povratku kući na kilometar satu stajalo 15.463 kilometara više.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako i sam kaže, mnoge zanimljive stvari su mu se desile tokom putovanja, a jedna je svakako i ta da se upravo sa TopSpeed ekipom sreo tokom naše Misije Rusija, kada smo sa Opel Astrom putovali do kosmičkog centra u Moskvi. Naš susret je bio na putu nazad, u Letoniji, tačnije u gradu Rezekne ispred hotela Restart, gde je našu pažnju na parkingu privukao Porsche 356 sa japanskim tablicama.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tu smo razmenili nekoliko rečenica sa gospodinom Suzukijem, ali nas je njegovo slabo poznavanje engleskog jezika sprečilo da saznamo više detalja. Kada je Porsche objavio da je Japanac uspeo u svojoj misiji, osetili smo dozu olakšanja, jer nam je poznato koliko je, recimo, naporan put od Beograda do Moskve, a samo možemo da pretpostavimo kako izgleda kada na točkovima krenete iz Japana do Nemačke. Što se Porschea 356 tiče, on će izvesno vreme provesti u muzeju, nakon čega će biti vraćen u Japan.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aktuelno, japan, porsche, porsche 356, porsche club