0

NEŠTO IZMEĐU: Novo poskupljenje goriva u Srbiji!?

Šta se krije iza novog poskupljenja goriva u Srbiji i da li je ono zaista opravdano!?

Foto: UNKS

Foto: UNKS

Srbija je stvarno neverovatna zemlja… Zemlja čuda, koja levitira između prošlositi i sadašnojsti, racionalnog i iracionalnog, želja i mogućnosti, istoka i zapada. I sve to bez jasnog plana, cilja i opredeljenja šta želi od budućnosti u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, pa i politici ili bilo kom drugom segmentu života! Zapravo, možda se želje i znaju, ali radi se sasvim drugačije, jer mi smo “nesvrstani”, čak toj meri da “glava” ne zna šta radi desna, a šta leva ruka?! I to se vidi iz svega što nam se dešava.

pročitaj još

  Evo, samo ova neverovatna “igranka” oko Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Nije prošlo ni dva meseca od izmena, od najnovijih izmena, koje su obuhvatile značajan njegov deo i već je za decembar najavljen novi ZOBS, naravno ukoliko ne bude vanrednih izbora, kad se u međuvremenu događa još jedna promena! Ona u vezi sa povećanjem ograničenja maksimalne dozvoljene brzine na auto-putevima, sa 120 na 130 km/h. Navodno, tu se “izjednačavamo” sa zemljama EU!

  Foto: UNKS

  Foto: UNKS

  A onaj nakazni sistem merenja prosečne brzine između naplatnih rampi, više niko ni ne spominje! Iako tu nema glavnih odlika “bića dela”, u ovom slučaju prekršaja, poput preciznog mesta i vremena učinjenja, pa i samog počinioca, te nadležnosti suda, ipak, se i dalje “lovi” u mutnom. I ko se toga još seća? Pa, ljudi su ovde već i zaboravili i mnogo “krupnije” stvari i obećanja o boljem životu! Suština je jednom aferom zataškati drugu… I tako iz “spina” u “spin”!

  Ovih dana lepo se “spinuje” priča oko poskupljenja goriva. Činjenice kažu da je u odnosu na 3. januar ove godine, 30. maja prosečna maloprodajna cena benzina je bila veća za 6,1%, tj. 8,79 dinara po litru, a dizela za 7,5% odnosno 11,30 dinara po litru. To povećanje cene je deo globalnog trenda, pa je izraženo i u celom regionu.

  Foto: UNKS

  Foto: UNKS

  Opet, istine radi, ovde treba, ipak, objasniti neke stvari… Kompletna svetska trgovina naftom i naftnim derivatima, kao i obračun, sa izuzetkom malog dela prometa između Kine i Rusije, te Indije i Rusije, odvija se u američkim dolarima. Dakle, proizvođači i uvoznici kupuju u toj valuti, a treba uzeti u obzir da je u navedenom periodu kursa dolara povećan za 4,3%, odnosno sa 98,14 na 102,39 dinara. Onda su u ovom periodu, tačnije od 17. marta kod nas povećane su i fiskalne obaveze prema državi, za nova dva dinara.

  No, pored navedenog svakako najznačajaniji uticaj je imao rast berzanskih kotacija sirove nafte i derivata. Tako je, recimo, od početka godine sirova nafta poskupela za 14,6% ili oko 10 dolara po barelu. Trenutno je ona u blagom padu, a predviđanja su da će se stabilizovati na oko 75 dolara po barelu… E sad, pitanje je ima li prostora za pojeftinjenje, odnosno menjanje cenovnog trenda?

  Foto: UNKS

  Foto: UNKS

  Ne postoji precizna kalkulacija, ali promena cene sirove nafte, bilo da je na više ili na niže, odrazi na maloprodajne cene goriva tek za 3 do 6 nedelja i to ukoliko nema promena drugih parametara. A tada se cena goriva se menja u istom smeru… Zato ne treba zaboraviti da je u drugoj polovini 2017. kada se cena sirove nafte povećala sa 44,82 na 67,02 dolara za barel, tj. za 50%, cene goriva su ostale gotovo nepromenjene. Skok nafte je kompenzovan drugim uticajima, kursa dolara i tržišnih kretanja. Međutim, sada je poslednjih meseci, sve što utiče na maloprodajnu cenu goriva išlo na više. Gotovo istovetna je situaciju u svim zemljama u regionu, jer su izložene istim uticajima. Budući da Srbija više od 80% svojih potreba za gorivom zadovoljava iz uvoza, bilo uvozom sirove nafte, bilo derivata, prosto je nemoguće izbeći uticaj globalnog tržišta nafte i međusobnog odnosa valuta.

  Foto: UNKS

  Foto: UNKS

  Stoga, kako ističu u Udruženju naftnih kompanija Srbije, koje poseduje tačne podatke o svemu ovome, budite oprezni sa izvlačenjem zaključaka. Samo uzmite u obzir da se trend rasta cene sirove nafte beleži od juna prošle godine. Tada je barel BRENT-a je koštao oko 44,82 dolara, a poslednjeg dana maja 77,86  što je povećanje od 73%?!

  A može li poskupljenje kod nas biti manje? Pa, naravno da može, ali onda država treba da se odrekne svog “slatkog” dela prihoda od akciza, po kojima smo lideri u regionu i šire, pogotovo na dizel gorivo i TNG. Jedino je problem što bi tada budžet bio manji, tj. mali…

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aktuelno, benzin, dizel, gorivo, poskupljenje, srbija