3

ŠTA VOZAČI ŽELE: Nije tačno da kupci žele električna i autonomna vozila!

Najnovija istraživanja pokazala su da gotovo 60% evropskih kupaca žele benzinske i dizel motore, a ne vozila koja pokreće električna energija. Još je manje, samo 33% onih koji podržavaju tzv. autonomnu vožnju!

Foto: Mazda

Foto: Mazda

Nije nužno da u budućnosti automobilskom industrijom vlada “hibridno” ili “elektro” jednoumlje! Naime, toj priči teži samo deo proizvođača i ostalih velikih korporacija, koje u promeni pogonskog goriva za motorna vozila, tačnije uvođenju električne energije kao osnovnog pokretača, vide isključivo mogućnost dodatne zarade.

pročitaj još

  Briga za očuvanje prirode je ovde, zapravo, potpuno periferna stvar, mada služi kao dobar izgovor. Na kraju krajeva, ta tranzicija neće biti jeftina, a kupci će “pod plaštom sveopšteg napretka” biti ti koji će platiti glavni ceh!

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Kroz istraživanje koje je sprovedeno u sklopu Mazda Driver Project, od anketiranih 11.008 ljudi na ključnim evropskim tržištima, čak 58 odsto smatra da tek predstoje velike inovacije i poboljšanja na benzinskim i dizel motorima. U Poljskoj u to veruje 65, a Nemačkoj, Španiji i Švedskoj 60 procenata ispitanika.

  Ovi rezultati pokazuju da potrošači ne moraju nužno da dele mišljenje nekih organizacija po kojima motori sa unutrašnjim sagorevanjem nemaju budućnost u savremenoj automobilskoj industriji. To je dodatno potkrepljeno i podatkom da se 31 odsto vozača “nada da će dizel automobili i dalje postojati” u vreme i kad EV postanu brojnija. I tu su se, opet, posebno istakli Poljaci, među kojima čak 58 odsto njih deli ovaj stav. Istovremeno, u proseku 33 odsto navodi da bi, ako bi troškovi bili isti kao za EV, “radije izabrali vozilo sa benzinskim ili dizel motorom”. U ovome su posebno ubedljivi Italijani, jer ih je čak 54 odsto izrazilo ovo mišljenje.

  Foto: Mazda

  Foto: Mazda

  Kada je reć o autonomnoj vožnji, samo 33 od sto evropskih vozača “pozdravlja dolazak samovozećih vozila”. U Francuskoj i Holandiji, taj procenat je i niži, te iznosi samo 25 odsto! Zapravo, to znači da više od 66 odsto vozača i to ne samo starijih, već i mlađih širom Starog kontinenta više vole da sami upravljaju vozilom. A čak 69 odsto se nada da će nove generacije vozila, ipak, imati mogućnost da ih njihovi vlasnici i sami voze!

  Dakle, nije tačno da kupci žele EV ili autonomnu vožnju, već im se to bukvalno nameće! I to, ne zarad zdravije životne sredine, već isključivo radi sticanja ekstra profita određenih lobija!

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aktuelno, anketa, autonomna vožnja, budućnost, električna vozila, istraživanje
  Popularni komentari
  • n
   nemanja

   Slazem se

  • Z
   Z

   Po istrazivanjima koja su dosad izvrsena Tesla automobili su co2neutralni tek od 80000 km agle cuda imaju garanciju max 80000km.

  • E
   Elektro-vozač

   Kupci još uvek imaju predrasude i nemaju dovoljnog izbora da bi mogli da se drugačije izjasne.

   Električna vozila su bolja za vožnju i za život uopšte ali je teško to prihvatiti jer su retka i tek počinju da budu prihvatljivijih cena.

   Što se tiče autonomne vožnje, neće kola koš dugo biti potpuno autonomna. A što se tiče želje za vožnjom, ona se najčešće zaboravi čim krenete da vozite na posao ili sa posla, kroz gužve. Dok god je mogućnosti da preuzmete komande imaćete i mogućnosti da utolite žeđ za vožnjom.