0

AUTOMOBILSKI TRENDOVI: Bela boja ostaje najpopularnija! (VIDEO)

BASF je objavio analizu tržišta boja u automobilskoj industriji u 2017. godini, prema kojoj je bela boja i dalje najzastupljenija...

Foto: BASF

Foto: BASF

U BASF-ovom „Izveštaju o bojama za završne automobilske premaze”, BASF-ov Sektor premaza predstavio je globalnu analizu rasprostranjenosti boja na tržištu automobila za 2017. godinu. Na svetskom nivou, bela je zadržala vodeću poziciju u svim segmentima i još je izbor „broj jedan”, pokrivajući 40 odsto celokupnog tržišta.

pročitaj još

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Među ahromatskim bojama udeo sive porastao je na 19 procenata. Time je siva postala popularna koliko i crna. Za pojačan udeo sive zaslužna je raznovrsnost mnogobrojnih nijansi. Sa preko 100 varijacija siva ima drugi najveći broj nijansi, odmah posle plave.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  U sferi hromatskih boja, plava je već standardno u trendu. Iako je celokupan udeo od 10 procenata stabilan, razmera plave nijanse značajno raste u sferi hromatske palete, budući da gotovo svaki drugi hromatski automobil koji se proizveo u Evropi tokom 2017. godine upravo je bio plave boje, a to je trend koji su BASF-ovi dizajneri premaza za automobile predvideli te su osmislili brojne nijanse plave u najnovijim kolekcijama trendi boja. Sa skoro 130 različitih nijansi, plava je takođe ostala neprevaziđena kada je reč o raznovrsnosti nijansi.

  Foto: BASF

  Foto: BASF

  Pojačana prodaja i veći izbor sportskih SUV-a značajno su uticali na ovogodišnje brojke. I dok bela i crna dominiraju ovim segmentom, crvena, plava, a posebno braon, javljaju se sve češće. Ovo oslikava očekivano povećanje i raznovrsnost kada je reč o ponudi ovih izdržljivih vozila.

  Čak i u segmentu električnih vozila koji se konstantno uvećava, ahromatske boje su najpoželjnije – premda siva/srebrna deluje da je ovde popularnija od bele ili crne, makar u ovoj ranoj fazi razvoja električnih vozila. Estetika boja sve se više razmatra u kombinaciji sa funkcionalnošću, te je tako sposobnost detekcije senzorima bitnija nego ikad ranije.

  Plava i crvena su ključne hromatske boje u Severnoj Americi. Opseg plavih boja izuzetno je dinamičan i može da dostigne ogroman broj raznovrsnih nijansi koje se razlikuju po jačini, punoći i finoći promene tona. Analizama se priključuju i druge boje poput narandžaste. Ove nijanse nude više opcija za kupce koji svom automobilu žele da daju lični pečat.

  Na tržištu automobilskih premaza u azijsko-pacifičkoj regiji, sa ukupnom proizvodnjom od 49 procenata, bela je i dalje najpopularnija boja ove oblasti. Zbog kulturnog konteksta u azijsko-pacifičkoj regiji, bele nijanse povezuju se sa pozitivnim predstavama te se u proteklih nekoliko godina beli automobili sve više proizvode u azijsko-pacifičkoj oblasti. Osim bele, braon nijanse su takođe sve popularnije, a naročito za SUV vozila srednje veličine.

  Foto: BASF

  Foto: BASF

  Jarkocrvena, kao provokativna boja, izuzetno je popularna u hromatskom opsegu automobilskih boja na tržištu automobila u azijsko-pacifičkoj oblasti. U suštini, crvena boja automobila privlači pažnju, što je jako važan faktor na razvijenim tržištima azijsko-pacifičke regije.

  TopSpeed Team
  Izvor: BASF

  chats-viber-ts

  Tagovi: automobili, basf, bela, boje, tehnika