0

REPORTAŽA Mercedes-Benz Off-Road Jahorina: Snežna avantura

Klijenti Mercedesa i predstavnici medija i ove zime imali su priliku da učestvuju u dinamičnoj prezentaciji SUV game „trokrake zvezde“ na Jahorini. Kompanija Star Import, uvoznik Mercedesa za Srbiju, Crnu Goru i BiH, drugu godinu zaredom organizovala je off-road događaj na Olimpijskoj planini u blizini Sarajeva

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Prvu ovogodišnju snežnu avanturu, uključujući pustolovine van asfalta, donelo nam je učešće na regionalnom off-road događaju na Jahorini, gde su se u glavnim ulogama našli SUV modeli sa znakom trokrake zvezde, a sve to u “režiji” kompanije Star Import, generalnog distributera za Mercedes-Benz u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Uzbudljiv trening započeo je od Hotela Termag i vodio preko zahtevnih, starih planinskih puteva koji su unosili posebnu dozu adrenalina za sve učesnike, do samog osvajanja najvišeg vrha Ogorelice, koji se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine. Osim u vožnji luksuznih sportskih terenaca, svi su mogli da uživaju u dalekim i prekrasnim vidicima, snegom pokrivenim obroncima, ali i u raznovrsnoj flori i fauni jedne od najlepših planina na ovim prostorima. Na našu sreću, snega je bilo dovoljno da bi uslovi za off-road avanturu bili uzbudljivi i dovoljno zahtevni da gama terenskih vozila pokaže sav svoj potencijal.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Sve testirane modele odlikuje 4MATIC pogon, koji u kombinaciji sa sedmostepenim ili devetostepenim menjačima, efikasno prenosi snagu čak i kada je podloga klizava, a konfiguracija terena nezahvalna. Zavidne terenske sposobnosti potvrđuju posvećenost Mercedesa da bude vodeći brend kada je reč o pogonu na sve točkove i zbog toga će u budućnosti 4MATIC imati još značajniju ulogu u portfoliju modela.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako bi stekli što kompletniju sliku o mogućnostima SUV game „trokrake zvezde“, učesnici su se smenjivali, uz kratke pauze, kako bi gosti isprobali sve dostupne modele i još jednom se uverili u već dobro poznate vrline ovih automobila.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Nas je najviše iznenadio najmanji model GLA, koji je bez problema savladao sve izazove u snežnim, planinskim uslovima, ne zaostajući pritom za većim i „na oko“ sposobnijim sportsko-terenskim vozilima – GLC, GLC Coupe, GLE, GLE kupe i GLS. Ipak, jedan model se izdvojio svojom dominacijom. Pogađate, reč je o legendarnoj G-klasi.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Karakteristično prodoran zvuk benzinskog V8 motora, kao i većini, i nama je privukao pažnju. Ali, ovaj automobil ne samo da odskače zvukom, već i izgledom, koji se svojim kockastim oblikom, uspravnim vetrobranskim staklom i oštrim ivicama dosta razlikuje od ostalih SUV modela. Razlikuje se i po tome što je opremljen svim mogućim atributima za terensku vožnju kao što su aktivno oslanjanje, blokade sva tri diferencijala, redukcija prenosa, itd.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tokom dvodnevnog druženja na Jahorini, sve je proteklo u dinamičnom i uzbudljivom scenariju, koji je osmišljen da u realnim uslovima demonstrira slogan – “Najbolji na svakom terenu, Mercedes-Benz SUV modeli ne biraju put, oni su spremni za svaki izazov”.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tijana Stefanović/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4matic, 4x4, jahorina, mercedes-benz, off-road, reportaža, sneg