0

REPORTAŽA Škoda Karoq: Automobil-strela!

Kompanija Auto Čačak, generalni uvoznik i distributer vozila Škoda na našem tržištu, neposredno uoči domaće premijere modela Karoq, organizovala je dinamičnu prezentaciju za predstavnike medija

Foto: Auto Čačak

Foto: Auto Čačak

Samo ime kompaktnog SUV-a Škode, modela Karoq potiče iz jezika plemena Alutik koje živi na južnim ostrvima Aljaske i predstavlja kombinacija reči “kaa’rak”, što znači automobil i “ruk“ strela. A „automobil-strela“ je vozilo sa sportskim karakterom, kao i dinamičnim dizajnom. Istovremeno, Škoda Karoq je praktičan, jer nudi prilično izdašan prostor za putnike i prtljag, ali i komforan, te svakako bezbedan SUV uz nove sisteme asistencije i ostalu bogatu opremu.

pročitaj još

  Foto: Auto Čačak

  Foto: Auto Čačak

  Izgledom podseća na veći Kodiaq, ali jasno je da je u pitanju potpuno novi model. Pored toga što je sa 4,3 metra dužine, 1,8 širine i 1,6 visine, uz međuosovinsko rastojanje 2,6 metara, po dizmenzijama nešto manji, od pomenutog se razlikuje i po zadnjim svetlosnim grupama. Unutrašnjost je tipična za novu generaciju Škodinih automobila, a karakterišu je jednostavnost formi i linija. Ergonomija je odlična, a komande su jasno uočljive i logično raspoređene.

  Foto: Auto Čačak

  Foto: Auto Čačak

  Karok je prvi model Škode koji je moguće nabaviti i sa digitalnom instrument tablom, umesto one klasične analogne, uz sve ostale mogućnosti izbora sa podužeg spiska dodatne opreme. Na vrhu centralne konzole nalazi se veliki ekran multimedijalnog sistema, koji daje kristalno jasnu sliku, bez obzira na jačinu svetlosti ambijentalnog osvetljenja. Ovaj dispej je istovremeno i samo „srce“ komandnog sistema putem kojeg je moguće povezati i ostale multimedijane uređaje.

  Foto: Škoda

  Foto: Škoda

  Uz udobnost i sasvim dobar komfor sedenja, Karoq raspolaže i prostranim prtljažnikom od 521 litra i u osnovnoj konfiguraciji, sa uspravljenim naslonima zadnjih sedišta. Kada se nasloni obore, zapremina se povećava na 1.630, a ukoliko se zadnja klupa u potpunosti ukloni, tada je na raspolaganju čak 1.810 litara.

  Foto: Škoda

  Foto: Škoda

  U ponudi su četiri pogonske jedinice sa različitim verzijama snage. Osnovni je jednolitarski TSI benzinac sa 115 KS i 175 Nm, a kao i snažniji, dolazi 1.5 TSI agregat sa 150 KS i 250 Nm, koji smo bili u prilici i da vozimo. U principu, on obezbeđuje sasvim solidnu dinamiku vožnje, uz priličnu ekonomičnost. Ljubitelji dizel agregata mogu da biraju između tri opcije. Najslabiji je 1.6 TDI sa 115 KS i 250 Nm, a na raspolaganju su i dve varijante dvolitarskog TDI agregata, sa 150 KS i 300 Nm i sa 190 KS i 400 Nm.

  Foto: Škoda

  Foto: Škoda

  Realno, i ova slabija, u kombinaciji sa sa šestostepenim manuelnim menjačem ili sedmostepenom DSG transmisijom, ispunjava sve zadatke porodičnog čoveka. Zanimljivo je da su osnovne verzije Škode Karoq dostupne isključivo sa pogonom napred, dok će skuplje varijante imaju pogon na sva četiri točka, baš kao i najsnažnija dizel verzija koja se standardno isporučuje sa DSG menjačem i pogonom 4×4.

  Foto: Auto Čačak

  Foto: Auto Čačak

  U vožnji na klizavoj podlozi, odnosno putevima Kopaonika pokrivenim snegom i ledom, Karoq se pokazao veoma dobro. Kompaktni SUV ostaje veoma dugo stabilan, da bi tek kada vozač zanemari granice fizike, počeo sa laganim proklizavanjem prednjeg dela. No, to se veoma lako koriguje otpuštanjem gasa. U principu, vozilo je prilično teško izbaciti iz balansa i u dubokom snegu, a pogotovo u vožnji na asfatnoj podlozi. Tome svakako doprinosi i mogućnost izbora moda vožnje, čija je komanda smeštena tik uz ručicu menjača.

  Foto: Auto Čačak

  Foto: Auto Čačak

  Kraj ove promocije za predstavnike medija zapravo je bio početak predstavljanja široj javnosti. U salonu Škode na Novom Beogradu, u prisustvu mnogobrojnih zvanica i uz prikladan program i promotere, Škoda Karoq je prvi put i zvanično prikazana u Srbiji. Istovremeno, odmah je počela i prodaja, a cena počinje od 18.756 evra.

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4x4, karoq, kopaonik, led, reportaža, škoda, sneg, suv, zima