0

PROTIV AUTONOMNIH VOZILA: Dve trećine evropskih vozača i dalje žele da voze!

Istraživanje u okviru Mazda Driver Project otkrilo je da je radost vožnje i dalje prisutna širom Evrope, jer 66% ispitanika žele sami da voze, čak i ako autonomni automobili postanu deo svakodnevice

Foto: Mazda

Foto: Mazda

Prema velikom istraživanju čije rezultate je ovih dana objavila Mazda, dva od tri evropska vozača i dalje žele da voze, čak iako autonomni automobili postaju deo svakodnevnog života.

pročitaj još

  Istraživanje agencije Ipsos, koje je naručeno kao deo Mazdine kampanje Drive Together koja slavi radost vožnje, anketiralo je 11.008 ljudi na ključnim evropskim tržištima i otkrilo je da u proseku 66% vozača želi da ostane za upravljačem čak i ako autonomni automobili postanu široko dostupni. U Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji i Poljskoj, taj udeo se penje do 71%, a samo se u Italiji spušta ispod 60% (59%).

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Studija je takođe pokazala da samo 33% vozača “pozdravlja dolazak autonomnih automobila”, sa udelom od samo 25% u Francuskoj i Holandiji i 29% u Velikoj Britaniji. Zanimljivo je da nema gotovo nikakvih dokaza da autonomni automobili u Evropi imaju veću podršku među mlađim starosnim grupama. Zapravo,  oni  između   18  i 24  godine starosti (33%) manje podržavaju autonomne automobile od starosne grupe 25-34 godine (36%) i one 35-44 godine (34%).

  Foto: Mazda

  Foto: Mazda

  Rezultati istraživanja dalje pokazuju da je 54% Evropljana za vožnju “samo zabave radi”! U Švedskoj čak 73%, a u Velikoj Britaniji, Holandiji, Poljskoj i Austriji do 60%. U proseku 53% kaže da je “vožnja više od jednostavnog puta od tačke A do tačke B”, s tim da se udeo takvih u Poljskoj penje i do 66%, dok 55% misli da vožnja sa porodicom i/ili prijateljima može  biti “poseban doživljaj” –  više od 60% u Španiji, Italiji, Švedskoj i Poljskoj.

  Foto: Volvo

  Foto: Volvo

  Poređenja sa drugim aktivnostima takođe otkrivaju da 37% ispitanika preferira vožnju u odnosu na PC igre, 23% bira vožnju pre nego piće u baru ili bavljenje sportom, s tim da je poslednjih u Velikoj Britaniji čak 37%. U Italiji i Velikoj Britaniji 9% ispitanika je izjavilo da, verovali ili ne, više voli vožnju od seksa – 12% među ženama, 6% među muškaracima!

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: anketa, autonomna vozila, mazda, vožnja