0

POKER ASOVA: Aston Martin Vanquish Zagato

Eminentni britanski proizvođač i čuvena dizajnerska kuća sa Apenina produbljuju partnerstvo, a najnoviji poduhvat Astona Martina i Zagata podario je ljubiteljima vanserijskih kreacija na četiri točka jedinstveni kvartet ručno izrađenih sportskih modela

Foto: Aston Martin

Foto: Aston Martin

Svaki put kada su Aston Martin i Zagato ujedinili snage u nekom poduhvatu, svet automobila postao bi bogatiji za još jednu ekskluzivnu, nesvakidašnju kreaciju na četiri točka. Nakon šest decenija više nego uspešne saradnje, čuveni britanski proizvođač automobila i ništa manje cenjena italijanska dizajnerska kuća otišli su korak dalje  predstavivši kvartet specijalno dizajaniranih i ručno izrađenih modela.

pročitaj još

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Zapravo, reč je o tri noviteta – Vanquish Zagato Volante, Vanquish Zagato Speedster i Vanquish Zagato Shooting Brake, koji se pridružuju “osnivaču” ove linije – modelu Vanquish Zagato Coupe. Prema tradiciji, a i očekivanjima, reč je o strogo limitiranim edicijama koje će ukupno biti proizvedene u svega 325 primeraka.

  Razumljivo, polaznu osnovu za nastanak limitirane serije predstavlja Astonov model Vanquish S, elegantni i “mišićavi“ kupe sa dvoja vrata koji ispod dugačke haube krije moćni, atmosferski V12 motor, zapremine 6.0 litara od 600 konjskih snaga, uparen sa naprednim ZF-ovim Touchtronic III, osmostepenim automatskim menjačem.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Kompromis između udobnosti i stabilnosti obezbeđen je zahvaljujući adaptivnom oslanjanju sa elektronskom kontrolom tvrdoće amortizera, dok su performanse u skladu sa renomeom čuvene britanske marke – za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je oko 4 sekunde, uz maksimalanu brzinu koja probija granicu od 300 kilometara na čas.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Zbog svega toga ne čudi odluka da tu ništa ne treba menjati, tako da su prestižni Astonovi modeli sa Zagatovim potpisom zadržali proverene atribute u pogledu pogonskog sklopa, ali su zato dobili nova, prestižna obeležja na polju dizajna. I upravo ta eksluzivna nota čini ih pravim kolekcionarskim draguljima, uz činjenicu da su izrađeni ručno, a na značaju dobijaju i komponente na fenomenalno oblikovanim karoserijama izrađenim od ugljeničnih vlakana.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Najmanje upečatljivo deluje kabriolet sa tradicionalnom Astonovom oznakom Volante, što je potpuno logično i razumljivo ako se zna da zaštitni znak Zagatovih kreacija predstavljaju neobična rešenja u pogledu krova. Ipak, i Zagato Volante može da se pohvali autentičnim detaljima kao što su zadnje svetlosne grupe koje oblikom podsećaju na rotore.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Prednja maska je takođe obeležena  posebnim trodimenzionalnim motivima u prepoznatljivom stilu italijanskog dizajnera. Ukupno će biti proizvedeno 99 primeraka ovog  fantastičnog kabrioleta. Cena nije poznata, ali jedno je sigurno, njegova vrednost, kao i ostalih bisera iz ove kolekcije, vremenom može samo da raste.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Za razliku od kabrioleta, Vanquish Zagato Coupe poznajemo od ranije. Ugledao je svetlost dana pre nešto više od jedne godine, a odlikuje ga specifično oblikovan “talasasti” krov koji mu daje autentičan pečat.  U ovoj ekskluzivnoj postavi ništa manje pažnje ne zavređuju modeli Vanquish Zagato Speedster i Vanquish Zagato Shooting Brake. Naprotiv, oni su još ekstremnije oblikovani. Shooting Brake, iako dvosed, zamišljen je kao varijacija na temu gran turizmo modela koji nude vrhunski komfor i jednako impresivne performanse.

  Foto: Aston Martin

  Foto: Aston Martin

  Poput kupea i kabrioleta, Shooting Brake će biti ponuđen u 99 primeraka. Svakako najvredniji, slobodno možemo reći pravi dragulj u novoj kruni jeste Vanquish Zagato Speedster. Ne samo zbog karakterstično dizajniranog zadnjeg dela sa dve “grbe” već i zbog činjenice da će ovaj model bez krova biti izrađen u svega 28 primeraka, što mu dodatno daje na vrednosti.

  Koliko se zaista polaže na ekskluzivnost nove serije ističe i Marek Rajhman, kreativni direktor u Aston Martinu, koji je istakao da bez obzira što su sada odlučili da iznedre čak četiri  modela u saradnji sa Zagatom, planirana produkcija ni u kom slučaju neće biti premašena, iako je interesovanje bogate klijntele toliko da bi mirne duše mogli da ponude višestruko obimniju seriju.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: aston martin, shooting brake, speedster, vanquish, volante, zagato