0

REPORTAŽA Rolls-Royce Black Badge: U drugom svetlu

Do sada smo Rolls-Royce, uglavnom, posmatrali kao marku automobila u kojima je bolji osećaj biti u ulozi putnika na zadnjem sedištu, nego vozača. Međutim, izgleda da se vremena menjaju...

Foto: Rolls-Royce

Foto: Rolls-Royce

Da se vremena menjaju, kao i da se luksuzna marka Rolls-Royce može posmatrati i u jednom drugačijem svetlu, sasvim dobro je pokazala jednodnevna, veoma ekskluzivna, prezentacija u Budumpešti. Naime, uz još samo tri redakcije iz ovog dela Evrope, bili smo u prilici da vozimo “tamnije verzije” modela Wraith i Ghost, odnosno one sa oznakama Black Badge. To ne znači neke velike promene u dizajnu, već više promenu stava i filozofije.

pročitaj još

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Tako, u ovom slučaju, čuvena “Emilly”, odnosno Spirit of Ecstasy, simolizuje one “tamne”, tj. prikrivene želje vlasnika… A to je da sa sedišta pozadi pređe za upravljač i uživa u vožnji jednog ovako super-luksuznog automobila, koji više ni po performansama nije trom i nezgrapan kao što bi se dalo naslutiti. Istovremeno, “leteća dama” je postala za nijansu tamnija, a ne više hromirano blještava, kao i još neki detalji na karoserijama Ghosta i Wraitha,  proput maski hladnjaka, uodnika vazduha, ukasnih detalja na karoseriji, pa sve do izduvnih cevi.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Sve je postalo tamnije i ide više u pravcu upotrebe više karbona i ultralakih materijala od kojih su, recimo, napravljeni točkovi… Jer, baš za modele Ghost Black Badge i Wraith Black Badge, Rolls-Royce je pune četiri godine razvijao nove, specijalne, naplatke od 22 sloja karbonskih vlakana sa posebnim ojačanjima od aluminijuma i titanijuma, koristeći iskustva iz avio-industrije. A to je samo jedan delić priče o naporima inženjera da crna boja dobije intenzitet u vidu boljih performansi…

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Intervenisalo se svuda gde je bilo tehnički moguće i izvodljivo, što znači da ni enterijer nije bio zaobiđen. To je sada opet, nešto tamnija interpretacija čistog luksuza, inspirisanog bogatim istorijskim nasleđem RR-a, sa primesama iskustva iz vazduhoplovstva. Konačno, ugljenikova vlakna čine veći deo materijala koji se sreću u kokpitima najsavremenijih letelica, pa zašto bi Black Badge verzije Ghosta i Wraitha bile izuzetak!? Ostatak materijala je onaj tradicionalan za Rolls-Royce i sve luksuzne proizvođača, mada su neka dizajnerska viđenja, tj. sama boja enterijera, pogotovo kod modela Ghost Black Badge nesvakidašnja.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Još više je bio nesvakidašnji ambijent u kojem smo vozili ova dva automobila… Jer, ruta od luksuznog hotela u samom centru pa do golf kluba u okolini glavnog grada Mađarske, koja je predviđala opuštenu vožnju i uživanje u prolećnim prizorima je nešto sasvim tipično za RR, ali je potom usledilo iznenađenje! Umesto da nastavimo sa laganim krstarenjem regionalnim, pa i auto-putevima, upućeni smo na pravi test poligon gde je trebalo da se uverimo u priču o dinamičnoj “vožnji na letećem ćilimu”!

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  A taj “leteći ćilim” u našem slučaju, Ghost Black Badge pokreće V12 motor od 6,6 litara zapremine sa 603 KS i 840 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U poređenju sa “standardnom” verzijom ovoga modela, to je nekih 40 konjskih snaga i 60 njutinmetara više! Pri tome, modifikacije nisu zaobišle ni osmostepenu automatsku transmisiju koja je sada “aktivnija”, a sve u cilju da se obezbedi dodatna dinamika.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  I stvarno, odgovor na komandu gasa prilikom vožnje kroz dugu, ali baš dugu, slalom vožnju između čunjeva je odličan. Prilikom naglih ubrzanja, kada je komanda gasa angžovana sa više od 25%, promena stepena prenosa obavlja nešto kasnije, nekih 200 do 500 obrtaja, zavisno stepena prenosa. Samim tim, i promenu stepena prenosa naniže je moguće izvršiti nešto ranije, što je značajno u uslovima naglih usporenja kako bi vozač imao bolju kontrolu.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Na postavljenom poligonu, pored salom vožnje između čunjeva, imali smo i testove različitih izbegavanja prepreka, što na ravnom, što u krivinama, pa i na putu sa prevojima, a tu je bio i neizbežni “severni jelen”! Oba automobila, bez obzira na masu, sa lakoćom su ih podnela, a da performanse nisu žrtvovane. Naprotiv!

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Ova tamna nijansa pokazala je “dvostruko R” u jednom novom svetlu! To više nije ona elegantna i prestižna superluksuzna limuzina, ali nezgrapna i troma. Čak ni veliko međuosovinsko rastojanje ne ograničava manevarske sposobnosti… Ne! Nekako, utisak je da iza svega lebdi duh BMW-a, ali ovo je i dalje Rolls-Royce. Moćan, komforan i prefinjen… I nekako tamniji, samo u onom pozitivnom smislu! Konačno, verzije Black Badge zbog toga i postoje!

  ekskluzivno iz Budimpešte,
  Andrej Kulundžić/TopSpeed


  Pomoć nauke

  Koliko je Rolls-Royce predano i temeljno pristupio poboljšanju performansi, ergonomije i usavršavanju kompletne veze između vozača i automobila, možda najbolje govori činjenica da je, pored svih timova inženjera, angažovan i poseban stručnjak za ta pitanja. To je Endi Meken koji je bio sa nama na prezentaciji u Budimpešti.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  On je ekspert kineologije, koji je karijeru počeo radom sa profesionalnim skijašima. Potom je radio sa mnogim vozačima F1 upravo na poboljšanju osećaja u vožnji i otklanjanja, čak i onih najsitnijih nedostataka koji ponekad znaju da iritiraju i odvlače pažnju. U trkama to za posledicu ima gubitak vremena, a kod superluksuznih automobila potajno nezadovoljstvo kupaca.

  Foto: Rolls-Royce

  Foto: Rolls-Royce

  Radi se bukvalno o najsitnijim delaljima na vozilu koje treba usaglasiti kako bi se ono “pomirilo” sa nekim fizičkim nedostacima osobe za upravljačem. Ukoliko postoje neke nepravilnosti, one odvlače pažnju i kvare osećaj u vožnji, pogotovo onoj oštrijoj. A RR sa verzijama Black Badge želi da se prikaže u jednom malo drugačijem, mnogo dinamčnijem svetlu, pa su i ovi, najsitniji detalji, postali krupni!

  chats-viber-ts

  Tagovi: black badge, eksluzivni test, ghost, reportaža, rolls-royce, wraith