0

POHOD NA “GVOZDENU PLANINU”: Red Bull Hare Scramble Erzbergrodeo 2017

Postoje Enduro, a postoje i Hard Enduro takmičenja. Red Bull Hare Scramble je teže i od onih najtežih, a Erzbergrodeo 2017 je to ponovo potvrdio!

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Na početku, bilo ih je 500… I to probranih, iskusnih, takmičara u Hard Enduro nadmetanjama. Na cilju samo 25! To bi verovatno bio najkraći opis koliko je Red Bull Hare Scramble ili uspon uz “Gvozdenu planinu”, odnosno kroz nekadašnji površinski kop rudnika gvožđa u Austriji, velik izazov čak i za one najspremnije i najbolje motocikliste.

pročitaj još

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Svi oni se jednom godišnje, još od 1995. okupljaju na ovoj čuvenoj trci, koja se još naziva i Erzbergrodeo, a sastoji se iz jurnjave kroz blato i prašinu, kroz vodu i šumu, preko rastesitog, ali i veoma krupnog kamenja. I to sve uzbrdo, tokom četiri časa! Naime, toliko takmičari imaju vremena da savladaju dvadesetak kilometara, tj. jednu planinu i prođu 15 kontrolinih tačaka.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Ove godine, Alfredo Gomez je na vrh stigao prvi, za 2 časa i 17 sekundi, što je novi rekord! Međutim, Španac nije do ove pobede došao tako lako… Neposredno nakon starta, trostruki pobednik ovog takmičenja Britanac Jonny Walker je poveo, a pratili su ga Južnoafrikanac Wade Young, Amerikanac Cody Webb i još jedna britanski vozač Billy Bolt.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Međutim, Gomez je ubrzo sustigao i pretekao ovu grupu. Nametnuo je žestok tempo, tako da su još samo Walker, Webb i Bolt mogli da ga prate, dok je Young zaostajao. Onda je u “napad” krenuo prošlogodišnji pobednik, takođe britanski motokros vozač Graham Jarvis, koji je Walkera i ostale ostavio u prašini, ali mu je vodeći Gomez bio nedostižan.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Na kraju, Gomez je trijumfovao na svom motociklu marke KTM u vremenu novog rekorda staze, te ponovio svoj uspeh iz 2015. kada je već jednom pokorio “Gvozdenu planinu”. Jarvis je na cilj stigao kao drugi sa zaostatkom od 3 minuta i 22 sekunde, a dok je Webb kao treći zaostao 5 minuta i 4 sekunde.

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Svi ostali koji nisu stigli do cilja, pa i oni koji nisu zadovoljni postignutim rezultatima, mada svako ko je stgao do vrha, ima razloga da bude ponosan, priliku za novo dokazivanje imaće naredne sezone, jer se 2018. godine održava novi Red Bull Hare Scramble Erzbergrodeo!

  Foto: Red Bull

  Foto: Red Bull

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: austrija, enduro, Erzbergrodeo, extreme, ktm, motokros, red bull, rudnik