0

REPORTAŽA Top Gun 2017: Igračke za velike ili nešto ozbiljnije!?

Jedno od najprestižnijih svetskih takmičenja u RC avio-modelarstvu “Top Gun”, već skoro tri decenije održava se u mestu Lakeland, na Floridi...

Foto: Miroslav Terzić

Foto: Miroslav Terzić

Avio-modelarstvo je široko rasprostranjen hobi, a modelima sa daljinskim upravljanjem “lete” i stari, i mladi. Možete naći mnogo kategorija, a osnovna podela je na letilice sa motorom, bilo da je u pitanju elektro ili benzinski ili pak mlazni, kao i bez njih, kada je reč o jedrilicama.

pročitaj još

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Kao i u svakom hobiju, i u modelarstvu se održavaju brojna takmičenja. Jedna od klasa sa njima su tzv. “skala modeli”. Tu je poenta napraviti model koji je što vernija kopija pravog aviona, koji uz to treba da leti, baš onako kao i originalna letilica.

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Prema propozicijama, na takmičenju se prvo ocenjuje opšti izgled modela, odnosno “statički displej”, a sudije upoređuju ono što je napravljeno u odnosu na originalnu dokumentaciju i planove. Ocenjuje se oblik i proporcija aviona, detalji izrade, nijanse farbanja, veličina oznaka i još mnogo toga.

  Foto: Barry Vaught

  Foto: Barry Vaught

  Modelari se trude de naprave što verniju kopiju, pa pored samog aviona rade i na kokpitu, u koji obično postavljaju i lutku pilota i sve, do najsitnijih detalja. Naime, što je broj detalja veći to će i ocene biti veće, tako da se teži se da model u svakom segmentu maksimalno liči na pravi avion. Za statički displej se dobijaju poeni u vidu procenata sličnosti sa originalnim modelom.

  Foto: Carl Layden/Clay Photo

  Foto: Carl Layden/Clay Photo

  Drugi deo takmičenja je letenje, gde sudije ocenjuju koliko je modelar realno leteo sa svojim modelom, tj. kako je njime upravljao. Tokom leta je potrebno uraditi deset figura, od kojih je pet zadato, a četiri su po slobodnom izboru, dok se deseta ocena dobija za realnost ukupnog leta. Zato se svi takmičari trude da od “rulanja” i poletanja, pa do sletanja, dočaraju „iluziju“ pravog aviona u vazduhu.

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Na kraju, kad se saberu svi poeni, odnosno procenti, od statičkog displeja i oni od letenja, pri čemu treba napomenuti da svako ima pet letova od kojih se onaj naslabije ocenjeni briše, dobija se pobednik. To je modelar sa najvećim zbirom…

  Foto: Carl Layden/Clay Photo

  Foto: Carl Layden/Clay Photo

  Postoje mnoge manifestacije širom sveta na kojima se okupljaju avio-modelari, a Top Gun u SAD je jedna od najpoznatijih. Takmičenje je pozivnog karaktera, a održava se na Floridi, na regionalnom aerodromu Paradise Field, pored mesta Lakeland. Osnivač i promoter je Frank Tiano. Kolika je tradicija ovog takmičenja možda najbolje govori podatak da će se naredne godine održati po 30. jubilarni put!

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Da bi dobili priliku da učestvujete, potrebno je da imate stvarno veoma dobar model sa kojim konkurišete kod organizatora, koji vrši preliminarnu procenu i selekciju. Zanimljivo je da sa jednim modelom, ma koliko dobar on bio, takmičar može da nastupi najviše tri puta, čime se konstantno podiže nivo samog takmičenja i posetioci imaju prilike da stalno gledaju nove avione.

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Samo takmičenje je podeljeno na pet klasa, a pobednik sa najviše poena postaje „Mr. Top Gun“, tj. ukupni pobednik. Top Gun traje pet dana i na pisti se konstantno smenjuju modeli u vazduhu. Ove godine održano je od 3. do 7. maja. Organizacija je, kao i uvek, bila na najvišem nivou, budući da je kod sudija uključeno još dosta profesionalaca koji imaju dodirnih tačka sa vazduhoplovstvom i avio-industrijom.

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Top Gun je, istovremeno, odlična prilika i za proizvođače “kitova” letilica, motora i drugih delova i prateće opreme da promovišu svoje najnovije proizvode. Tradicionalno, tokom vikenda, između 12 i 13 časova, takmičenje se prekida i tada traje podnevni šou program, gde vrhunski RC piloti pokazuju svoje umeće u akrobatskom letenju.

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  U posednjih nekoliko godina primetan je trend da su modeli sve veći i veći. Sada je sasvim normalno nastupati sa avionom od ¼ skale, tj. od njegovih originalnih dimenzija. A što je još indikativnije, taj trend rasta se nastavlja!

  Foto: Miroslav Terzić

  Foto: Miroslav Terzić

  Tehnologija takođe prati i ovaj segment hobija, pa se ugrađuju sve složeniji sistemi. Time se pored bezbednosti modela, podiže i nivo realizma. Recimo, pre par godina, za svetsko prvenstvo, prvi put su napravljeni displeji na instrument tabli koji i rade. Znači, svi ili velika većina parametara koji se vide na monitorina u velikom avionu, vidljivi su i ovde.

  Foto: Carl Layden/Clay Photo

  Foto: Carl Layden/Clay Photo

  Time su modelari na statičkom displeju dobili koji procenat poena više, pa je ovogodišnji „Mr. Top Gun“ od mogućih 200 procenata (100 za statiku i 100 za letenje) imao 198,76% tako da je onda jasno koliko su male razlike između “igračke” i pravog aviona! To znači da ovo nikako nisu igračke za veliku decu, već ozbiljne leteće mašine.

  Foto: Barry Vaught

  Foto: Barry Vaught

  I na kraju, ono najvažnije, a to je prva rečenica u pravilniku tamičenja Top Gun… Poenta ove manifestacije nije u nadmetanju, nego u druženju ljudi i modelara širom sveta. Fenomenalna atmosfera, veliko drugarstvo, pomoć kad zatreba, aplauzi, bodrenje, samo su delić onog što možete doživeti i videti. To je razlog zbog kojeg je i pisac ovih redova ove godine po peti put išao na Top Gun, a nije takmičar!

  ekskluzivno sa Floride,
  Miroslav Terzić

  chats-viber-ts

  Tagovi: avioni, florida, makete, modeli, rc, reportaža, takmičenje, top gun