0

MOTO Suzuki V-Strom 1000XT: Spreman za avanturu

Da kompanija Suzuki u predstojeću sezonu ulazi sa velikim ambicijama, potvrdila je i promocija univerzalca od hiljadu „kubika“. Unapređenja najnovije verzije modela V-Strom 1000XT, motocikla koji je spreman za sve terene, pokazuju da je japanski proizvođač spreman za borbu na samom vrhu

Foto: Suzuki

Foto: Suzuki

Predstavljen 2002. godine, Suzuki V-Strom pripada grupi odabranih motocikala koji su postigli veliku popularnost među ljubiteljima japanskih dvotočkaša. Od samog početka, ovaj model odlikuje visok kvalitet, vrhunske vozne karakteristike i svestranost upotrebe. Harmonično spajajući mogućnost dominantne vožnje po gradskim bulevarima, ali i samouvereno putovanje na autoputu, uz izlet u nepristupačnoj prirodi, za V-Strom su bili, ali i ostali, najbolja preporuka.

pročitaj još

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Danas, nakon 15 godina usavršavanja, iz Suzukija nam stiže model koji vizuelno, ali i tehnološki predstavlja najsavremenije viđenje motocikla za avanturiste. Model sa oznakom 1000 debitovao je 2014. godine u najkompletnijem izdanju, pa sezonama predstavlja savršeni izbor za najzahtevije vozače, “bajkere” koji jednostavno ne pristaju na kompromise. Za 2018. godinu, V-Strom 1000 i diskretno drugačiji V-Strom 1000XT, dolaze potpuno spremni za kilometre i kilometre izazova, kao i za stvaranje novih uspomena.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Kada je reč o estetici, linija moćnim motocikala dužine 2.280 milimetara izgleda modernije i agresivnije. U skladu sa poreklom, ali i namenom, neskrivena želja bila je naglašavanje sportskog stila, koji eleganciju prepušta manje moćnim motorima.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Atraktivne kombinacije boja, kao i posvećenost dizajnerskim rešenjima detalja, izdvajaju novi V-Strom vizuelno u svakom ambijentu. Detalj koji se svakako izdvaja rezervisan je za vertikalno prednje svetlo, koje prema rečima kreatora iz Hamamacua, budi asocijaciju na čuvenu Suzuki Hayabusu.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Sa tehničke strane, poput svih kompanija koje nam dolaze iz Japana, maksimalan trud inženjera doveo je do revolucionarnih rešenja u službi bezbednosti vozača i saputnika. Pre svega, budućim vlasnicima je na raspolaganju napredni sistem kontrole trakcije, kao i premijeru Motion Track Brake sistema.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Suzukijev Easy Start omogućava pokretanje agregata na samo jedan pritisak dugmeta, dok Low RPM Assist dodatno olakšava polaziak iz metsta, kao i pri nižim obrtajima. Prednje duple disk kočnice potpisuje Tokico, dok se na zadnjem točku Suzuki opredelio za Nissin disk.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Velika pažnja posvećena je i komforu, pa se vetrobran može prilagođavati potrebama i stilu vožnje. Ovo je važan deo na dužim putovanjima, te je za 49 milimetara više postavljen nego na prethodnom modelu i sada bolje štiti vozača. Takođe, radi kompletnog uživanja u vožnji restilizovane su i ručice upravljača, koje su sada mnogo priodnike kod 1000 XT verzije, dok vozač sedi na 850 mm od zemlje.

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Za dobre perfomanse zadužen je dvocilindarski motor u V konfiguraciji, sa uglom između cilindara od 90 stepeni, zapremine 1.037 “kubika”, četvorotaktni, vodeno hlađen. Maksimalnu 101 konjsku snagu postiže pri 4.000 obrtaja u minuti. Time novi Suzuki promoviše izuzetnu fleksibilnost, ali i orijentaciju ka važećim ekološkim standardima, budući da novi “Stromer” ispunjava normu Euro 4. Pored dobrih ubzanja, novi V-Strom 1000XT odlikuju i komfor, ali i snaga i odlične vozne karakteristike i manevarske sposobnosti, odnosno lakoća vožnje…

  Foto: Suzuki

  Foto: Suzuki

  Uz to, za maksimalnu upotrebljivost van urbane sredine Suzuki je pripremio i novi kofer kapaciteta 55 litara koji je sasvim dovoljan za vikend „bekstvo“. Bočni koferi, popularne bisage namenjene su za upotrenu sa centralnim koferom nešto manje zapremine, od 35 litara korisnog prostora.

  Sve u svemu, nova avantura uz novi V-Strom 1000XT može da počne… A putovanje za Suzuki stazama uspeha se nastavlja, bez usporavanja!

  Uroš Popović

  chats-viber-ts

  Tagovi: 1000 xt, moto, motocikl, suzuki, v-strom