0

3D ŠTAMPANJE METALA: Tehnologija budućnosti za lakše i kompaktnije motore

Tim inženjera i dizajnera kompanije Renault Trucks radi na proizvodnom procesu 3D štampanja metala kako bi se povećale performanse motora

Foto: Renault Trucks

Foto: Renault Trucks

Odeljenje za razvoj motora kompanije Renault Trucks u Lionu sa velikom pažnjom se bavi korišćenjem aditivne tehnologije za proizvode od metala prilikom budućih procesa proizvodnje motora. Prototip motora DTI 5 Euro VI Step C sa četiri cilindra konstruisan je isključivo upotrebom 3D štampe.

pročitaj još

  Iako je već urađen kompletan virtuelni dizajn motora, klackalice i poklopci ležajeva bregastog vratila su proizvedeni procesom 3D štampanja metala i uspešno su testirani pre ugradnje, tokom 600 sati rada na Euro VI motoru. “Projekat ima cilj da pokaže pozitivan uticaj delova od metala proizvedenih aditivnom tehnologijom na veličinu i masu motora. Ovaj proces nam je omogućio da smanjimo masu motora sa četiri cilindra za 120 kg ili za 25%”, objasnio je Damien Lemasson, projekt menadžer u kompaniji Renault Trucks.

  Foto: Renault Trucks

  Foto: Renault Trucks

  Korišćenje aditivne tehnologija za proizvode od metala otvara nove mogućnosti za razvoj termo motora. Ovaj proces štampanja može se koristiti za izradu složenih organskih oblika, s obzirom da se materijal dodaje u slojevima. Osim toga, proces omogućava da se optimizuje dimenzionisanje delova i smanji broj operacija prilikom montaže, a samim tim i broj komponenti u motoru.

  “Aditivna proizvodnja smanjuje ograničenja i oslobađa kreativnost inženjera. Ovaj postupak nudi potpuno nove perspektive u pogledu tehnologije motora u budućnosti, jer će biti lakši i funkcionalniji, a imaće optimalne performanse”, dodao je Damien Lemasson. Broj komponenti u motoru DTI 5 smanjen je za 25%, tj. ugrađeno je 200 delova manje.

  Foto: Renault Trucks

  Foto: Renault Trucks

  U bliskoj budućnosti, ova metoda proizvodnje bi mogla da se koristi za vrlo specifične namene, kao i za male serije. Nakon uspešnih početnih testiranja, inženjeri kompanije Renault Trucks nastavljaju svoj rad na ovom proizvodnom procesu kako bi dodatno povećali performanse i funkcionalnost delova kamiona.

  Izvor: PR Renault Trucks

  chats-viber-ts

  Tagovi: 3d štampanje, motor, renault trucks, svet, tehnika