0

OSAM DECENIJA TRADICIJE: 80 godina Beogradskog sajma

Beogradski sajam ove godine obeležava 80 godina od osnivanja i ponosi se dugom i uspešnom tradicijom u organizaciji najraznovrsnijih međunarodnih manifestacija, od kojih je Međunarodni salon automobila jedna od najprestižnijih

Foto: Beogradski sajam

Foto: Beogradski sajam

Malo je u Srbiji, a može se reći i u ovom delu Evrope, kompanija koje se mogu pohvaliti tako dugom i uspešnom tradicijom kao Beogradski sajam. Izgrađen na prelepoj lokaciji uz samu obalu reke Save, na više hiljada kvadratnih metara, sa izložbenim halama, otvorenim prostorima, predstavlja pravi biser u arhitektonskom, ali i privrednom pogledu. Tokom dugih osam decenija, na Beogradskom sajmu etablirane su mnogobrojne manifestacije, domaće i strane, od kojih posebno mesto zauzima Salon automobila.

pročitaj još

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Prvi Salon koji je okupio svetsku automobilsku elitu na lokaciji današnjeg Starog sajmišta održan je još davne 1937. godine, a tadašnjim posetiocima prikazao je sve najbolje iz automobilske industrije toga vremena. Pod kupolama su tada pred Beograđane, u pet paviljona, svoje najnovije modele izložili General Motors, Mercedes, Opel, Adler, Citroen, Ford, Dodge, Buick, Harley Davidson, Lincoln…

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Bio je to u Srbiji prvi, a u Evropi treći salon četvorotočkaša uopšte! Održan je od 11. do 21. septembra 1937. godine, da bi naredni bio pomeren za sledeće proleće, odmah posle čuvenog Ženevskog salona, od 5. do 15. marta i zadržao termin u tim okvirima sve do danas.

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Na tom, drugom po redu, pod kupole Sajma stigli su proizvođači iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Austrije, Belgije, Čehoslovačke, itd. da bi Jugoistočnoj Evropi ponudili svoje lepotane na četiri točka.

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  U poratnom periodu, Sajam je dobio novu dimenziju preseljenjem na obale Save, a svetski izgled i kapacitete ostvario  je zahvaljujući umešnosti naših arhitekata i inžinjera. Ponos Sajma, ali i cele države, bila je današnja Hala 1, izgradjena po projektu arhitekte Milorada Pantovića i dvojice vrsnih inžnjera, Branka Žeželja i Milana Krstića, u prednapregnutom betonu, sa do tada, po rasponu najvećim lukom kupole bez stubova u svetu!

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Tokom proteklih 80 godina, Beogradski sajam je u svoj „kalendar“ uvrstio i desetine drugih  manifestacija, od kojih su najznačajnije Sajam tehnike, Sajam knjiga i Sajam nameštaja. Ipak, Salon automobila, koji svake druge godine okuplja više od 5.000 izlagača i čije hale tokom trajanja Salona poseti više od 600.000 ljudi, predstavlja fenomen za sebe.

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Jedna od značajki Beogradskog salona leži upravo u činjenici da se održava posle Ženeve što pruža priliku posetiocima da među prvima u ovom delu Evrope vide sve najnovije modele automobila, a neretko se dogodi da se pojavi i neki ekskluzivni svetski novitet. Bilo je i godina kada su posetioci mogli da vide izložene  bolide Fromule 1, koji uvek privlače pažnju svih, posebno mlađih poklonika ovog sporta.

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Ni vremena krize nisu potamnila sjaj Beogradskog salona, koji privlači pažnju svake godine, iako je u Međunarodnom kalendaru termin održavanja svake druge. Kuriozitet je i to što održavanje Salona nije odložilo ni bombardovanje SRJ i Srbije tokom NATO agresije. Nisu izostali ni eksponati, ali ni posetioci, a manifestacija je održana u skraćenom terminu! Treba reći i da se na ovoj međunarodnoj manifestaciji proda najveći broj eksponata, ne samo zbog uobičajenih popusta, jer kupci već tradicionalno preferiraju da postanu vlasnici baš sajamskih modela.

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  Sada, posle 80 godina tradicije u organizaciji najznačajnijih međunarodnih privrednih manifestacija, može se reći da je Beogradski sajam zadržao visoko mesto među privrednim subjektima Srbije i nastavlja da daje potporu privrednom usponu i međunarodnim aktivnostima naše zemlje.

  Foto: Beogradski sajam

  Foto: Beogradski sajam

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: beogradski sajam, domaće, jubilej, reportaža, salon automobila