0

Budućnost je stigla: Autonomna vožnja!

Kompanija Volvo Cars imaće vodeću ulogu u prvom svetskom pilot projektu autonomne vožnje, u kojem će se čak 100 “samovozećih” automobila svakodnevno kretati javnim putevima švedskog grada Geteborga.

Foto: Volvo Cars

Foto: Volvo Cars

Inovativni „Drive Me“ projekt „samovozećih automobila za održivu mobilnost“, koji podržava Vlada Kraljevine Švedske, delo je saradnje Volvoa i švedske Agencije za transport, Lindholmen Science parka i grada Geteborga. Cilj je da se istaknu društvene prednosti autonomne vožnje i vodeća pozicija Švedske i Volvoa u razvoju buduće mobilnosti.

Pilot projekt uključuje “samovozeće” automobile koji će koristiti na oko 50 kilometara odabranih puteva u i oko Geteborga, kao i autoputeve na kojima su gužve česte. Preciznije, radi se o tačno određenim rutama koje se koriste svakoga dana. Cilj je da se automobil samostalno izbori sa svim uslovima u saobraćaju, uključujući i napuštanje saobraćajnog toka u slučaju da vozač nije sposoban za vožnju.

Foto: Volvo Cars

Foto: Volvo Cars

„Drive Me“ projekt će se fokusirati na nekoliko bitnih područja, kao što su socijalne i ekonomske prednosti koje donose autonomna vozila kroz poboljšanje efikasnosti saobraćaja i unapređenje bezbednosti na putu. No, da do kraja zaživeo potebno je da se ispune još neki infrastrukturni zahtevi, kao i da tipične situacije u saobraćaju koje treba da budu pogodne za ovakva vozila, potom rezreši komunikacija sa drugim učesnicima u saobraćaju, te pridobiju potencijalni kupci za nabavku ovakvih vozla. Projekt će započeti već sledeće godine, da bi se sa razvojem tehnologije, prvi automobili na putevima Geteborga pojavili tek 2017.

Autonomna vožnja doneće i brojne prednosti samim korisnicima. Iz temelja će izmeniti pogled na vožnju automobila. Tako će u budućnosti vozač moći da isplanira vožnju na određenoj rutu, kao i da kombinuje autonomnu i aktivnu vožnju s ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg iskorišćavanja potencijala. Tokom autonomne vožnje biće u prilici da se potpuno opusti, čitata novine, razgovara telefonom ili radi na računaru…

Foto: Volvo Cars

Foto: Volvo Cars

Vozila uključena u ovaj pilot projekt označavaju se prema definiciji kao „potpuno autonomna vozila“. U praksi to znači da se odgovornost upravljanja predaje automobilu koji može savladati sve funkcije vožnje bez asistencije vozača. Od vozača se očekuje da povremeno preuzme kontrolu, ali uz dovoljno vremena za njeno preuzimanje.

Test vozila biće potpuno novi modeli, postavljeni na novu SPA platformu, koja je optimizovana za ugradnju svih bezbednosnih i sistema podrške. Prvi SPA model biće potpuno novi Volvo XC90, koji će se pojaviti u 2014. godini. Ovaj projekat “Drive Me” uključuje i sistem autonomnog parkiranja, koji omogućava da automobil sam pronađe odgovarajuće mesto za parking, a vozaču da izađe iz automobila već na ulazu ispred parkirališta.

Izvor: Volvo Cars/TopSpeed.rs

Tagovi: autonomna vožnja, volvo