3

2016 Monaco Yacht Show: Bal na vodi!

Foto: MC-Clic

Foto: MC-Clic

Dobri poznavaoci nautičkog sveta znaju da je početak jeseni ispunjen brojnim aktivnostima. Upravo je to vreme kada se nabavljaju ili poručuju plovila za narednu sezonu ili pak neko drugo proleće i leto, u zavisnosti od stepena personalizacije, koji u velikoj meri diktira i vreme isporuke. To se uglavnom odnosi na ove velike, megajahte za koje je upravo Monaco Yacht Show kao stvoren.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Ovaj događaj u Kneževini Monako održava se od 1991. godine i okuplja izlagače najprestižnijih jahti, tačnije megajahti i plovila od 30 pa do 100 i više metara. Jer, Salon nautike u Kanu, koji mu prethodi i Salon nautike u Đenovi koji sledi, jesu mesta gde se mogu videti čamci, motorni brodovi, jedrilice i slična plovila koja po dužini i luksuzu više odgovaraju nekim uobičajenim nautičkim standardima. A kada je Monaco Yacht Show u pitanju, pojmovi luksuza, glamura i prestiža se drastično pomeraju ka više!

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Ove godine posetili smo Monte Karlo kako bi stekli neposredne utiske i upoznali se sa nekim od 125 izuzetnih superjahti koje su došle iz renomiranih brodogradilišta širom sveta. Monaco Yacht Show 2016 je imao ukupno 40 svetskih premijera, mada je u ovom slučaju, kada se radi o megajahtama, pojavljivanje svakog novog broda, zapravo, premijera.

Foto: Jeff Brown

Foto: Jeff Brown

Te “građevine na vodi”, čija je prosečna dužina ove godine iznosila 45,77 metara, do te mere su personalizovane prema željama budućih vlasnika, da je svaka za sebe unikat. Ovakvu manifestaciju prati i veliko intersovanje manjih kompanija koje dizajniraju, projektuju i izrađuju određenu opremu, delove i sklopove, tako da je broj izlagača premašio 580 firmi na prostoru od 9.700 kvadratnih metara.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Zaista nije lako odlučiti koja je od jahti bolja, luksuznija ili privlačnija. To, naravno, zavisi od ličnih afiniteta, ali organizatori su neka plovila nagradili specijalnim priznanjima. Tako je superjahta “Genesi” duga 46 metara, italijanskog proizvođača Wider, proglašena za ekološki najprihvatljiviju po svim aspektima, od konstrukcije do performansi.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Nagradu za najbolji dizajn enterijera osvojilo je, takođe, italijansko brodogradilište Perini Navi, za 70 metara dug jedrenjak “Sybaris”. A priznanje za najbolji dizajn eksterijera, kao i za najbolju novu superjahtu pripalo je poznatom holandskom proizvođaču Heesen, za brod “Galactica Super Nova”, dug 70 metara.

Foto: MC-Clic

Foto: MC-Clic

MYS Car Deck
Iako je Monaco Yacht Show, pre svega, nautička izložba, deo prostora bio je posvećen prestižnim automobilima i označen kao Car Deck. Ovaj deo “palube” na oko 230 m2 okupio je, posredstvom dilerstava iz Monaka, najluksuznije automobilske marke današnjice. Mi, za ovu priliku, izdvajamo samo neke kao što su Lamborghini sa modelom Huracan LP 610-4 Spider, kabriolet visokih performansi.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Rolls-Royce je sa modelom Dawn imao nešto “smireniji”, ali i veoma glamurozan nastup u duhu tradicije duge 113 godina. Ni Tesla Motors nije propustio ovu priliku za promociju svojih luksuznih električnih automobila, pa se između ostalih tu našao i model Model X 90D.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

A naravno, ovakva manifestacija u gradu luksuza i glamura ne bi bila kompletna bez proizvođača kao što su Ferrari, Bentley, McLaren, kao i još nekih kompanija specijalizovanih za izradu blindiranih vozila…

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Sve u svemu, glamur i stil nautičkog, ali i automobilskog sveta, privukao je više od 34.500 posetilaca, a pretpostavljena vrednost eksponata viđenih na Monaco Yacht Show 2016 prelazi prelazi 2,7 milijadi dolara.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

ekskluzivno iz Monaka,
TopSpeed Team

chats-viber-ts

Tagovi: brod, jahta, monaco, monte carlo, nautika, rolls-royce, saloni, tesla, yacht show
Popularni komentari
 • S
  SRLE

  Leleeeleleleele $$:-):-):-) $$

 • o
  oktopod

  I ja imam jahtu. Moja braon jahta plovi ispod šahta

 • I
  Istina

  Bal vampira 😉