0

Svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju i dalje na nezavidnom nivou

Foto: Total

Foto: Total

Prema podacima iz najnovijeg Izveštaja republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, prošle godine se na teritoriji Republike Srbije dogodila 34.171 saobraćajna nezgoda od kojih je 13.654 sa nastradalim licima. U saobraćajnim nezgodama gotovo polovinu smrtno nastradalih čine vozači motornih vozila (43%). Najzastupljeniji uzrok kod saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2015. godini je nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja (35%), zatim slede uključivanje ili nepropisne radnje u saobraćaju (18%) i neustupanje prvenstva prolaza (15%). Iz ovih podataka se nedvosmisleno može zaključiti da u dve od tri saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom odlučujuću ulogu igra ljudski faktor – namerno i svesno kršenje propisa i nebezbedno ponašanje.

U prilog ovom zaključku govore i podaci iz Izveštaja o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja u periodu od 2011. do 2015. godine , koji beleže nizak procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva napred u putničkim automobilima, pri čemu su naročito kritične opštine kroz koje prolaze dve najznačajnije saobraćajnice u Srbiji, auto-put Beograd-Niš i Ibarska magistrala. Kako se broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima povećao za 4,7% u odnosu na 2014. godinu, izuzetno je važno apelovati na vozače da se ponašaju savesno i odgovorno, kako prema sebi, tako i prema ostalim učesnicima u saobraćaju.

Foto: Total

Foto: Total

Kompanija Total, jedna od pet najuspešnijih svetskih naftnih kompanija koja od 2010. godine ima svoje zvanično predstavništvo u Srbiji, pokrenula je na svom lokalnom veb-sajtu sekciju koja nosi naziv “Saveti i preporuke” u nastojanju da vozačima pruži korisne savete ne samo o održavanju automobila, već i o bezbednom ponašanju u saobraćaju. U kratkom video klipu koji nosi naziv “8 saveta za bezbednu vožnju”, Total ukazuje na probleme nepoštovanja saobraćajnih propisa, ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i najčešćе greškе koje vozači prave.

Jedan od problema koji Total naročito ističe jeste prevoz dece na nepropisan način. Poražavajuća statistika iz Izveštaja o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja potvrđuje vrlo nizak procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu starosti od 0 do 3 godine u putničkim automobilima u gotovo svim opštinama u Srbiji. Najniži procenat upotrebe dečijih sedišta, prema Izveštaju, beleže opštine Kruševac (9,5%) Prokuplje (13,3%) i Leskovac (20%). Zabrinjavajuć podatak jeste i da u saobraćajnim nezgodama gotovo polovina smrtno nastradale dece pripada kategoriji putnika (47%), što se svakako može dovesti u vezu sa podatkom da je upotreba sistema zaštite za decu unutar vozila izutetno zanemarena.

Foto: Britax Römer

Foto: Britax Römer

Pored nepoštovanja pravila saobraćaja, u prvih deset uzroka saobraćajnih nesreća je i stanje tehničke neispravnosti vozila. Redovno servisiranje automobila i posete automehaničaru spadaju u osnove bezbednog učestvovanja u saobraćaju. Vlasnicima automobila se preporučuje korišćenje originalnih delova i kupovina proverenih brendova goriva i auto-maziva koji su od ključnog značaja za pravilan rad motora. Proizvodi nepoznatog porekla i neproverenog kvaliteta mogu dovesti do povećanog rizika od kvarova pa samim tim i do rizika od nezgoda u saobraćaju koje kvarovi mogu da izazovu.

Neodgovorno ponašanje, namerne radnje, zanemarivanje bezbednosti dece i ostalih učesnika u saobraćaju, kao i odsustvo svesti o važnosti redovnog servisiranja automobila samo su deo onoga što svakodnevno viđamo i doživljavamo u saobraćajaju. Potreba za podizanjem svesti o kulturi u vožnji i bezbednom ponašanju je veoma visoka i potrebno je uložiti velike napore u smeru edukacije svih učesnika, bez obzira na ulogu u saobraćaju. Kompanija Total će nastaviti da deluje u ovom pravcu u nadi da će svojim primerom podstaći i druge uticajne aktere na domaćem tržištu da se uključe i daju svoj doprinos.

Izvor: PR Total Srbija

chats-viber-ts

Tagovi: bezbednost, nezgode, saobraćaj, statistika, total