5

BUDUĆNOST JE STIGLA: Vision Mercedes-Maybach 6

Foto: Daimler

Foto: Daimler

Neposredno pred održavanje izložbe Pebble Beach Concours d’Elegance, svet automobila dobio je veliko “pojačanje”. U timu najelitnijih modela današnjice našao se i koncept koji želi da pokori – sutrašnjicu! Samouvereno stilizovan, kao promoter minimalistične estetike i avangardnih rešenja, atraktivni novitet najavljuje revoluciju u klasi par excellence 2+2 kupea.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

Maybachova “šestica” je, pre svega, studija koja najavljuje povratak istorijski veoma značajnog imena na mapu najznačajnijih kompanija. Da renomeom i nasleđem ne sme da se hazarderski igra na sreću, potvrdio je pre svega dizajn.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

Već na prvi pogled, zvanične fotografije ilustruju da nemački konstruktori i dizajneri imaju ambiciju da budu lideri. Mercedes navodi kako ovaj koncept predstavlja omaž periodu klasičnih modela, te se ujedno nadaju kako će se ova dizajnerska filozofija dominirati i u budućnosti.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

Gledate prvi takav korak, ali istovremeno se napominje kako Maybach 6, ipak, predstavlja vrhunac savremenog luksuza. Strahopoštovanje u redovima konkurencije izaziva već dužina koncepta, budući da je reč o zaista impresivnim dimenzijama, na granici šestog metra. Estetika je svedena, i sa akcentom na izduženoj aerodinamičnoj haubi, sa siluetom u koju su skladno uklopljeni točkovi prečnika 24 inča.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

U skladu sa tradicijom, u dizajn je uklopljeno i rešenje takozvanih “Gullwing” vrata, rešenja koje su u prošlosti koristili najslavniji Mercedesovi automobili. Da nije orijentisan isključivo na najuspešnije fragmente prethodnih generacija, Maybach 6 je potvrdio i upotrebom napredne tehnologije poput kamera koje su zamenile konvencionalne retrovizore.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

U unutrašnjosti je ergonomija u službi kompromisa analognog i digitalnog, budući da i sam koncept kombinuje proverena rešenja i inovativnu tehnologiju. Veliki trud nemački tim je uložio i u organizaciju i izradu enterijera.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

I tu se, naravno, nalazi odavanje počasti nasleđu korištenjem analognih instrumenata. Međutim, iznad njih se nalazi poseban stakleni okvir na koji se projektuju digitalni sadržaji. Pogon je električni, a “Šestica” raspolaže sa četiri sinhronizovana elektromotora što u kombinaciji sa baterijama od 80 kWh, osigurava zbirnih 750 konjskih snaga.

Foto: Daimler

Foto: Daimler

Po pitanju performansi, Maybach 6 do 100 km/h stiže ispod četiri sekunde, dok je autonomija baterija čak 500 kilometara do idućeg punjenja. Nije zapostavljenja ni praktičnost prilikom upotrebljivosti u realnim uslovima, pa važan element predstavlja funkcija brzog punjenja, što u praksi znači da putem sistema od 350 kWh, razdaljina za prelazak 100 km/h može biti osigurana već za pet minuta.

Uroš Popović/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: koncept, maybach, mercedes, studija, vision
Popularni komentari
 • S
  SRLE

  Jel ovaj auto BETMOBIL:-):-);-)

 • K
  KIZA

  Bruka kako je dobar

 • S
  Sax

  Kakva masina