1

SKULPTURE U POKRETU: BMW Art Cars

Foto: BMW

Foto: BMW

Od prvog automobila koji je promenio život savremenog čoveka, brzina je inspirisala umetnike širom planete. Bilo da je reč o sportskim modelima ili luksuznim limuzinama, očaravajući svet automobila je neretko bio na samoj granici umetnosti.

Foto: BMW

Foto: BMW

Da ekskluzivni četvorotočkaši mogu da spoje ta dva sveta, potvrdio je BMW, koji ima dugačku tradiciju tzv. Art kolekcije. Sve je započelo pre četiri decenije, 1975. godine, kada je američki vajar Alexander Caldler oslikao atraktivni 3.0 CSL.

Foto: BMW

Foto: BMW

Na inicijativu velikog automobilskog entuzijaste, Hervé Poulaina, trkački automobil koji je obeležio eru postao je pionir jedinstvenog BMW Art programa. Popularni „Batmobil“ koji je i na Le Mans-u ostavio traga, započeo je trijumfalni niz artističkih modela kombinacijom crvene, plave i žute boje.

Foto: BMW

Foto: BMW

Od tog trenutka, nastajali su, spontano, veliki klasici koji su umetnost automobilizma preneli do očiju posmatrača. Angažman sedamnaest kreativnih i uticajnih umetnika omogućio je da BMW kroz različite ere doživimo u potpuno drugačijoj perspektivi.

Foto: BMW

Foto: BMW

Ostaće, na primer, upamćena saradnja sa legendarnim Andy Warholom, koji je 1979. godine podario lični pečat unikatnog kolorita modelu M1 u trkačkom izdanju Grupe 4. Ništa manje pažnje nije privukla ni živa legenda savremene umetnosti, američki slikar Frank Stella.

Foto: BMW

Foto: BMW

Pod naglašenim uticajem apstraktne umetnosti, Stella je iz svoje perspektive osmislio estetski preobražaj neprevaziđenog modela 3.0 CSL. Bavarski modeli novijeg datuma motivisali su i savremene umetnike, poput kontroverznog Jeff Koonsa.

Foto: BMW

Foto: BMW

Koons je osmislio izuzetno privlačno „odelo“ za supersportski M3 GT2, koji je postao jedan od najefektnijih primera BMW Art filozofije. Kao deo putujuće izložbe, automobili umetničke BMW postavke, tokom 2015. godine, postali su deo globalne postavke u svetskim metropolama poput Los Anđelesa, Londona i Hong Konga.

Uroš Popović/TopSpeed

PRATITE NAS NA VIBERU!

Tagovi: 24 hrs le mans, 3.0 csl, andy warhol, bmw art cars, frank stella, jeff koons, m1, m3
Popularni komentari
  • k
    kum

    E lepote za dobro jutro…