0

PRIČE IZ „BELOG PAKLA“: Nokian All-Season pneumatik Weatherproof (III deo)

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Prateći aktuelne trendove, i Nokian Tyres pokušava da stavi tačku stalne zamene pneumatika, svakog proleća i jeseni. Zato je po prvi put u svojoj istoriji, finski proizođač razvio “gumu” za sve vremenske uslove, tj. bezbednu vožnju u svim godišnjim dobima. Popularni All-Season pneumatici Weatherproof tako predstavljaju kombinaciju zimskih i letnjih, objedinjavajući sve njihove pozitivne ključne osobine, uz izvesne inovacije. Ovi pneumatici za putnička i SUV vozila, namenjeni su onima koji žele bezbednu opciju za sneg, lapavicu i kišu, ali i efikasnost i odlične performanse tokom letnjih meseci.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Pomiriti ovako oprečne zahteve nije bilo ni lako, ni jednostavno. Bilo je potrebno hiljade sati ispitivanja u Ivalu, ali i na stazama u Nemačkoj i Španiji, sve dok “svestrani” pneumatik Nokian Weatherproof nije bio potpuno spreman. Svaki milimetar agresivnog dizajna njegovog profila ima tačno određenu ulogu. Usmeren simetrični dezen, sa izraženim centralnim delom (Mid Area), kao i velikim blokovima, brižljivo je usavršen da bi se obezbedilo odlično prijanjanje na snegu i na mokoj podlozi.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Ti V-blokovi omogućavaju dobru trakciju na klizavim podlogama, a veliki broj lamela i način obrade blokova povećavaju grip na bokovima i time dodatno poboljšavaju prijanjanje. Klinasta uzvišenja između centralnih i ramenih blokova ojačavaju precizan osećaj upravljanja kao i odlično prijanjanje na snegu (Mid Area Snow Grip).

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Upravo radi boljeg prijanjanja i zaštite od proklizavanja na snegu i lapavici, tu su i duboki i otvoreni kanali na centralinim blokovima (Centre Block Channeling). Oni efikasno izbacuju vodu i lapavicu iz prostora između pneumatika i kolovoza, čime se efikasno sprečava klizanje na lapavici i akvaplaning. I ovde su, ta-kođe, primenjeni polirani kanali (Polished Grooves)…

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Nova je i smeša pneumatika Nokian Weatherproof. Ona je prilagođena promenljivim vremenskim uslovima, tako da guma funkcioniše u velikom temeraturnom rasponu, pri čemu se i izbegava habanje tokom toplih letnjih perioda, ali i zadržava elastičnost i prijanjanje zimi.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Kako bi se obezbedila stabilnost i upravljivost, Nokian je dodatno ojačao ove pneumatike u ramenom delu (Shoulder Area). To je pogotovo značajno kod onih guma namenjenih SUV-ima, gde ova kruta zona značajno doprinosi boljoj preciznosti i mirnijoj vožnji, pogotovo, na suvim putevima. Međutim, kod Weatherproof pneumatika postoji još jedna kruta zona (Stiff Design) smeštena između blokova gazeće površine na bokovima i centralnog dela, kako bi se dodatno ukrutilo “rame” pneumatika.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

I ovaj pneumatik poseduje sve standardne bezbednosno-informativne indikatore, koje Nokian upotrebljava, ali ono što nije napisano, a značajno jeste preporuka da se uvek prvo montira pre početka zime, pa da se njegovo korišćenje nastavi tokom leta. Dolazi u velikom izboru dimenzija, za putnička vozila od 13 do 18 cola, za SUV od 16 do 18. Brzinski indeksi su T, H i V, a značajan deo game poseduje oznaku XL za najveći mogući kapacitet opterećenja. Raspon dimenzija za dostavna i kombi vozila kreće se od 14 do 16 cola, sa indeksima brzine N, R i T. Nokian Weatherproof će se u prodaji pojaviti na jesen 2015.

Foto: Luka Kulundžić

Foto: Luka Kulundžić

Mogućnosti Nokian Weatherproof pneumatika namenjenih svim godišnjim dobima isprobali smo najpre za zatvorenoj stazi i putu prekrivenom dubokim snegom. Sve je pomalo podsećalo na neki skandinavski reli, bar što se tiče konfiguracije terena i krajolika… Uzan, vijugav put kroz šumu, sa dosta uzbrdica i nizbrdica, sa snežnim bankinama kao jasne granicama dokle se može ići. Jedino što vozilo nije bilo tako moćno i snažno, ako se uopšte za Audi Q5 može tako nešto reći?!

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

A onda smo dobili priliku da ove pneumatike isprobamo i na asfaltu, u redovnom saobraćaju. Doduše, temperatura je i dalje bila ispod nule, tako da nije bilo čak ni vlage, pa ćemo za neku detaljniju proveru, ipak, sačekati leto.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

E da… Postoji još jedan problem u vezi sa zimom unutar Arktičkog kruga, a to je da dan veoma kratko traje. Zbog toga izostalo je i detaljno upoznavanje sa novim Nokian WR C3 zimskim pneumatikom. Ova guma je dizajnirana za široku primenu na dostavnim i kombi vozilima. Zbog toga je konstrukcijiski nešto drugačija, tj. robusnija, sa izdržjivijom smešom, ojačanim bokovima i nešto drugačijim profilom, koji poseduje čvršće centralno rebro i simetričan dizajn, radi bolje stabilnosti i preciznosti, mada sa nešto gušćom mrežom lamela, zbog boljeg prijanjanja.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

U tome znatno pomaže i dodatni sistem lamela za tzv. “džepovima” na ramenima pneumatika, koje ispumpavaju vodu (Pump Sipe System). Bezbedna je i izdržljiva bilo da se koristi na gradskim ulicama, ali i na seoskim putevima Centralne Evrope, bez obrzira da li su samo mokri ili prekirveni snegom i ledom. Komfor koji pruža je sličan onome kao kod putničkih, a tu su i svi bezbednosno-informativni indikatori koje je patentirao Nokian.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

Proizvodi se u dimenzijama od 14 do 17 cola i ima isti dizajn profila, kako za lakša, tako i za teža vozila. Novi Nokian WR C3 biće dostupan kod prodavaca pneumatika na jesen 2015. godine.

Foto: Nokian Tyres

Foto: Nokian Tyres

A, dok ne stigne nova zima, nama ne preostaje ništa drugo nego da sumiramo utiske iz Laponije i zaključimo da je Nokian Tyres ponovo otišao korak dalje… Za zimsku sezonu 2015/2016. spremna su tri nova zimska pneumatika. Tačnije, dva isklučivo zimska, WR D4 i WR C3, dok je Nokian Weatherproof, zapravo, zimski pneumatik koji pouzdano savladava sve sezone i pogodan je za korišćenje tokom cele godine…

TopSpeed Team

PRATITE NAS NA VIBERU!

Tagovi: all-season, nokian tyres, pneumatici, weatherproof, wr c3, zimske gume