4

EKSKLUZIVNI INTERVJU Bernie Ecclestone: Vratiti F1 vozačima!

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Svedoci smo da su bolidi F1, iz godine u godinu, sve složeniji i tehnički komplikovaniji. Pravila su sve manje razumljiva običnim gledaocima, a trke, sa druge strane, sve manje interesantne, jer se uglavnom svode na dominaciju jednog tima ili vozača. To je već decenijama unazad problem sa F1, samo što je svake sezone, manje ili više, izražen. Zato je potrebno nešto uraditi, što pre…

Ovo je samo deo ekluzivnog razgovora sa prvim čovekom F1, kojeg nije potrebno posebno predstavljati, objavljenog u aktuelnom broju magazina TopSpeed. Bernie Ecclestone, i pored činjenice da ima pune 84 godine, i dalje razmišlja o budućnosti. O budućnosti sporta koji je doveo do perfekcije po pitanju spektakla, ali i finansija. Ipak, Mr. E. ili samo Bernie, kako više voli da ga zovu, ističe da su F1 potrebne promene, te da u traganju za rešenjima, možda treba pogledati i u prošlost, ma kako to čudno izgledalo!

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

TopSpeed: Naredne sezone trebali bi da imamo 21 trku u kalendaru F1. Da li je to mnogo ili ima prostora za još?

Ecclestone: Po meni, to nije mnogo. To je neki sasvim razuman broj da bi se održala pažnja i interesovanje tokom cele godine. A možemo da dodamo još po neku, ako se ukaže potreba. Sve je to stvar dogovora.

 

TopSpeed: Šta mislite o predlozima da trke kraće traju, jer mlađe generacije žele da sve bude nekako dinamičnije?

Ecclestone: Ha, možda da trke traju 3 kruga?! Pa će im to zadržati pažnju… Ne! Dva sata za jedan sportski događaj, u koji se ovoliko ulaže i koji se odvija jednom godišnje, na tom mestu, nije mnogo. Treba imati poštovanja prema organizatorima, a ko ne može da zadrži pažnju, ne mora da gleda!

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

TopSpeed: A, u smislu angažovanja novih medija, imate li tu nekih planova?

Ecclestone: Da… Treba da se prilagođavamo, počev od nešto drugačijih TV prenosa, pa do novih kanala komunikacije sa gledaocima i fanovima. Imamo strategiju za to, upravo zbog onih mlađih generacija koje nemaju strpljenja.

 

TopSpeed: Trenutno je samo 10 timova na gridu. Verovatno bi voleli da ih je više?

Ecclestone: Naravno, ali to moraju da budu konkurentni timovi. Tako da bi 24 bolida, odnosno 12 timova bio neki optimum za F1. Mada… Ne želim da te dve nove ekipe budu tu samo zato da bi popunile broj. Ne trebaju nam spori bolidi, koji će se „vući” po stazi, tj. zaostajati po nekoliko krugova. To niko ne želi da gleda.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

TopSpeed: Šta treba uraditi da trke budu interesantnije?

Ecclestone: U pogledu tehničkih pravila, treba napraviti izmene u onom delu koji se odnosi na pogonske jedinice. One ne treba da budu presudne u ishodu trka. Uostalom, ovo je takmičenje konstruktora bolida, a ne motora. Zato izmene pravila treba da obezbede da do izražaja dođe najbolji i najbrži bolid, naravno, u kombinaciji sa motorom, ali i da gotovo sve zavisi od pogonske jedinice, to nije dobro. Očigledno da je ovakva situacija neodrživa!

 

TopSpeed: Šta bi još trebalo promeniti?

Ecclestone: Kada se svetla na semaforu ugase, vozači treba da budu ti koji odlučuju, a ne inženjeri! Oni su tu da upravljaju bolidima koje ovi naprave i pripreme. Jednostavno, kada trka počne, inženjeri ne bi smeli da imaju toliko uticaja. Vozač mora sam da donosi odluke i pokaže da zaslužuje mesto u F1.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

TopSpeed: Znači li to da možemo očekivati uklanjanje hibridne tehnologije i jednostavnije bolide F1 u budućnosti?

Ecclestone: Sve jednostavne stvari su dobre. A da budem do kraja jasan… F1 je sportsko takmičenje, veoma ozbiljno i nemilosrdno. Međutim, F1 ne sme da postane takmičenje proizvođača automobila, jer takva već postoje. Postoje različiti FIA šampionati touring automobila, trke izdržljivosti, karting i slično, ali F1 je nešto drugo. Stvari ne treba mešati, a u ovom trenutku, one su prilično komplikovane.

 

TopSpeed: Kakav je Vaš stav po pitanju dobavljača pneumatika za F1?

Ecclestone: Treba da bude samo jedan dobavljač, jer u protivnom, imaćemo sličnu situaciju kao i sa pogonskim jedinicama. E sad, koliko smeša po trci, da li šire gume i slična tehnička pitanja, to je sve stvar dogovora.

 

TopSpeed: I na kraju, kako bi onda mogli da izgledaju bolidi F1 u budućnosti?

Ecclestone: Ne znam tačno, ali ne ovako. Sam izgled i nije toliko presudan, koliko brzina i zanimljive trke. Mada i dalje smatram da treba da budu teži za vožnju, odnosno, vozači treba da budu u prvom planu. Naravno, potrebni su nam tu i Mercedes i Ferrari, i Honda, svakako i Renault, kao i svi drugi koji žele da se uključe u F1, takođe i Pirelli ili bilo ko drugi ko će napraviti adekvatne gume, samo ovo i dalje mora da bude takmičenje najbržih vozača… Onih najboljih na svetu!

ekskluzivno, Zoran Živkov/TopSpeed

PRATITE NAS NA VIBERU!

Tagovi: bernie ecclestone, f1, fia, formula 1, intervju, topspeed, vip
Popularni komentari
 • m
  milan

  bravo za intervju, jedino sto ste trebali da ga pitate zasto je unistio f1

 • R
  Rt

  Vratite V12 motore, neka pevaju na sav glas, a ne ova uspavanka.
  Oduprite se ucenama, jer proizvodjaci zele da sto vise komponenti prilagode serijskim vozilima, zato kvalitet pati.
  I slazem se: vratite F1 vozacima.