4

ČUDOVIŠTE IZ RUSIJE: Viking 29031 gazi sve pred sobom, a može i da plovi! (VIDEO)

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

Nedavno smo vam na ovim stranicama predstavili jednog ruskog „monstruma“ u vidu Lade Nive, ali sa šest točkova, kao svojevrsne „alternative“ Mercedesovom G63 AMG 6×6. Naravno, pre svega kada je reč o terenskim sposobnostima i prohodnosti, a ne o snazi, opremi ili imidžu.

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

No, Rusi u svojoj ponudi imaju još jedno impresivno vozilo, a da istovremeno nije poteklo iz vojnih pogona! U pitanju je Viking 29031, kojeg proizvodi fabrika po imenu Aton Impulse, bazirana u republici Tatarstan.

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

Već na prvi pogled, jasno je da se radi o robusnom terenskom vozilu, mase oko dve tone, sposobnom za prevoz do 7 osoba ili oko 850 kilograma tereta, opremljenom velikim pneumaticima niskog pritiska, uz pomoć kojih je savladavanje terena prekrivenog snegom daleko lakše.

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

Uz to, pneumatici imaju i sistem kontrole pritiska, te ih je moguće i izduvati ukoliko se ukaže potreba za većom kontaktnom površinom. Istovremeno, moguće je menjati i klirens (rastojanje vozila od tla), i to od minimalnih 300, pa čak do 600 milimetara, što je dovoljno za prelaz i preko najzahtevnijih terena!

No, to nije sve, jer je Viking 29031 istovremeno i amfibijsko vozilo, što će reći da je sposoban da savladava i vodene „prepreke“, odnosno da plovi zahvaljujući tzv. water-jet pogonu, koji u vodi obezbeđuje brzine do 12 km/h!

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

Trenutno se kupcima nudi jedna od dve pogonske jedinice, koje, u suštini, i nisu tako impresivne koliko samo vozilo. Jedan je 2,2-litarski ruski ZMZ 51432-10TD1 turbodizel od 110 „konja“ i 270 Nm obrtnog momenta, a koristi ga i poznati UAZ Patriot.

Drugi motor je poreklom iz Forda (razvio ga je Peugeot!), a radi se o DW10 agregatu (TDCi/HDi) od 2,0 litre, koji oslobađa od 136 do 163 KS i 320-340 Nm, zavisno od verzije za koju se odlučite, a široj publici je poznat iz čitavog spektra Fordovih, Peugeotovih, pa čak i Volvoovih modela…

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

Otuda možda i ne čudi što će mnogi prepoznati volan Vikinga iz nekih Fordovih automobila, instrumente, pa čak i ručicu menjača… Inače, vozač sedi centralno, kao u McLarenu F1, dok se iza njega nalaze putnici, odnosno teret.

Foto: Aton Impulse

Foto: Aton Impulse

Oba agregata serijski dolaze sa Fordovom šestostepenom manuelnom transmisijom MMT6 (nudi se i Fordov automatski menjač AWF21), a vozilu omogućavaju maksimalnu brzinu (limitiranu ogromnim pneumaticima) od svega 80 km/h.

Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Verovatno se pitate kolika je potrošnja jednog ovakvog „monstruma“? Pa, prema fabričkim specifikacijama, oko 15 litara na putu, odnosno oko 20 litara pri off-road vožnji. No, postoji i jedna prednost, a to je veliki rezervoar goriva, što će reći da Viking 29031, sa punim „tankom“, ima autonomiju od preko 1000 kilometara, što je od velike važnosti u zemlji kao što je Rusija.

Podaci vezani za cenu Vikinga 29031 još uvek zvanično ne postoje, ali se pretpostavlja da bi ona, budući da je velik deo komponenti „pozajmljen“ iz već poznatih putničkih modela, bila niža od njegovih konkurenata (ako ih uopšte i ima!), u koje mnogi svrstavaju Land Rover Defender.

Đorđe Pavićević/TopSpeed

Tagovi: 6x6, gaz, kamaz, lada niva, off-road, terenac, uaz, viking 29031
Popularni komentari
 • S
  South BAČKA

  Sa užim, “pitomijim” pneumaticima ovo deluje upotrebljivo za šire tržište jer pristojno izgleda a i nisu svima potrebni skupoceni SUV. Svidja mi se.

 • V
  Vladimir Vuletic

  RUSKA MOC

 • B
  Budjoni

  Ono što Rusi izmisle zapad samo može da sanja ! Zar nisu Rusi prodali patent za satove švajcarcima.