2

BENTLEY MULSANNE SPEED: Ponos Britanije

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Kada automobil dobije ime po čuvenom pravcu koji je proslavio još čuveniji Le Mans, a dodatak u imenu, ni manje, ni više, nosi naziv Speed (brzina), jasno je da je u pitanju model spreman za velika dela. Wolfgang Dirheimer, ime koje stoji iza uspeha, ali i prodajnih statistika kompanija Bugatti i Bentley,  nedavno je izjavio da vlasnik Bugattija ima u svom vlasništvu oko 84 automobila, tri aviona i jednu jahtu, dok prosečan vlasnik Bentleya poseduje u proseku osam automobila.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Uprkos nizu prestižnih automobila u ponudi, Bentley je predstavio budući klasik, automobil koji je gotovo „otporan“ na kritike i zamerke, ujedno i automobil koji bi bio kruna svake, ma koliko ekskluzivne kolekcije… Nedavno održani Salon automobila u Parizu, centralni je događaj u sezoni za vodeće automobilske kompanije. To je period za koji ugledna imena spremaju novosti i premijere. Postoje ipak i automobili koji su, uprkos poznatoj karoseriji, u stanju da privuku poglede, izazovu radoznalost i pitanja…

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Jedan od njih je i luksuzni Bentley, koji na svakom mestu sveta jasno, poput vizit karte, stavlja do znanja imovinsku kartu svog vlasnika. Budući da je reč o već poznatoj karoseriji, nećemo veliku pažnju posvetiti samom dizajnu, pogotovo jer je u pitanju zaista impresivan automobil, koji snagom, dimenzijama i dostupnom opremom izaziva strahopoštovanje. Ono po čemu se ovaj model izdvaja jeste niz diskretnih detalja.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Među vidljivim promenama, pre svega, se izdvajaju zatamnjena prednja maska kao i set modernizovanih, aluminijumskih točkova od 21 inča, izlazne cevi izduvnog sistema, ali i zatamnjena zadnja svetla. Takođe,  britanski automobil biće dostupan u četiri potpuno nove boje karoserije – Spectre, Candy Red, Camel i Marlin.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

U kompaniji Bentley su takođe odlučili da podare i sportske performanse, pa Speed jasno daje do znanja zašto je kroz istoriju brend bio poznat po tome da je usmeren ka vozačkom užitku, za razliku od konkurentskog Rolls-Royce, u kojem se vlasnik vozi isključivo na zadnjem sedištu. Atraktivni novitet ime opravdava moćnim motorom.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Naime, ispod poklopca motora nalazi se 6,75-litarski V8 motor koji je oslobađa 530 konjskih snaga i 1.100 Nm obrtnog momenta, a “uparen” je sa rekalibrisanom osmostepenom automatskom transmisijom, koja nudi „S“ režim rada u okviru kojeg se održava brzina motora iznad 2.000 obrtaja, tako da turbo punjači uvek budu spremni da obezbede trenutna ubrzanja.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Kao rezultat brojnih unapređenja, poput efikasnijeg sagorevanja, maksimalna brzina je u kategoriji sportskih superautomobila – čak 305 km/h! Uprkos masivnom i snažnom motoru, Bentley u saopštenju navodi da je efikasnost unapređena, pa će budući vlasnici prelaziti 80 km više nego do sada. Znajući da vlasnici skupocenih automobila ne prihvataju kompromise, motor takođe ispunjava stroge Euro 6 standarde.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

U unutrašnjosti, novi Mulsanne Speed pruža stil koji redovni čitoaci TopSpeed-a i te kako dobro poznaju. Reč je o dvobojnoj kombionaciji najfinije kože sa prepoznatljivim štepovima, detaljjima od drveta, ali i detaljima od ugljeničnih vlakana. Razume se, ručne izrade! Uostalom, prilagođavanje ukusima i željama bogatih vlasnika, oduvek je bila specijalnost kompanije Bentley.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Na zadovoljstvo ljubitelja kvalitetog zvuka, dobra je vest da ni u pokretu neće morati da se odriču besprekornog audio sistema, koji tradicionalno potpisuje Naim. Ukupne snage od 2.200 vati, sa 14 raspoređenih zvučnika, Mulsanne Speed ispunjava sve kriterijume pasioniranih audiofila. Za kompletan utisak i multimedijalu atmosferu tokom putovanja na zadnjim sedištima izdvajaju se ekrani dijagonale 8 inča.

Foto: Bentley

Foto: Bentley

Kao rezime, Bentley je ponudio model koji gotovo da nema konkurente na današnjoj sceni. Mercedes-Benz nudi AMG izdanje koje u oznaci 65 nudi za nekoliko desetinki bolje ubrzanje, ali i značajno manje pedigrea i nasleđa. Jedina mana jeste cena, koja startuje od 272.200 evra!

Uroš Popović/TopSpeed

Tagovi: bentley mulsanne speed, continental, le mans, rolls-royce
Popularni komentari
  • t
    torima

    dobar je ali poredjenje s meckom….ni blizu…nova s klasa vise nego duplo jeftinija a opreme i izgled unutrasnjosti duplo bolji.naravno stvar ukusa.za te pare majbah i bez premca si…

  • p
    papi

    Napred far od fiće