1

NA TRI TOČKA SA STILOM: Piaggio MP3 500

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Prepoznavanje potreba na tržištu i trenutna reakcija oduvek su bili zaštitni znak kompanije Piaggio. Nakon Drugog svetskog rata, Vespa je napravila pravu revoluciju mobilnosti, koju u 21. veku nastavlja MP3. Skuter koji to, u klasičnom smislu zapravo i nije, godinama nakon premijere izaziva podjednako veliku pažnju, bilo medija, bilo vozača na ulicama.

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Koncept koji podrazumeva oslanjanje preko tri točka (2+1), po mnogima je zapravo kompromis koji je obeležio početak novog doba gradske mobilnost. Argumenta je mnogo, a najubedljiviji se svodi na činjenicu da je za vožnju modela MP3 i svakodnevno uživanje, dovoljna položena „B“ kategorija. Složićete se, to je ponuda kojoj je teško odoleti…

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Privlačnosti značajno doprinosi i eliminisanje problema sa parkiranjem, značajno niži troškovi, ali i zadovoljstvo koje može da pruži vožnja na, u ovom slučaju, tri točka. I iako ga tradicionalni „bajkeri“ i dalje gledaju sa dozom neodobravanja, dodatni je točak najveći prodajni adut svakog MP3 modela. Nakon prvih godina tokom kojih je MP3 potvrdio svoje kvalitete u praksi, Piaggio predstavlja i modernizovano izdanje.

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Naime, od predstavljanja 2006. godine, MP3 je pronašao put do 150.000 vozača, pa se i od atraktivnog noviteta očekuje da nastavi sa odličnom prodajnom statistikom. Ambicije se temelje na kompletnom unapređenju. Dizajnerski, MP3 500 i dalje nastavlja da poglede privlači autentičnim izgledom. Kombinacija komfora i bezbednosti sada donosi još jedan izbor, budući kupci mogu da izaberu elegantnu Business ili atraktivnu Sport verziju.

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Restilizovana prednja svetla i pokazivači pravca sa 7 dnevnih LED svetala, aluminijumske felne od 13 inča i instrumenti, samo su neki od detalja na kojima Piaggio želi da potvrdi lidersku poziciju. Redizajnirana instrument tabla u prvi plan stavlja finu završnu obradu i kvalitetniji doživljaj. Ručice takođe imaju novi oblik.

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Za odobnu vožnju, Piaggio preporučuje i Comfort Gel sedište, koje se otvara elektronskim putem, pružajući dodatno uvećan prostor za smeštaj zaštitnih kaciga. Jedan od interesantnijih detalja jeste i nova pregrada iznad instrument table, koja sadrži USB priključak za dopunjavanje telefona. Da nije u pitanju isključivo estetika potvrđuju i zaista vitalne karakteristike novog modela. Tako italijanski brend ističe je u pitanju u potpunosti nov proizvod, čiji je razvoj doveo do najkompletnijeg i najkvalitetnijeg skutera sa tri točka do sada.

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Ono što Piaggio posebno naglašava jeste da je MP3 500 prvi je trotočkaš na svetu koji kombinuje trokanalni ABS i ASR sisteme sigurnosti. Patent ABS-a u saradnji sa kočnicama, uz pomenuti ASR kontrole trakcije koji je elektronski kontrolisan omogućava da na klizavim putevima ili neravnim površinama zadnji točak pruži svoj maksimum. Takođe, na sva tri točka montirane su disk kočnice, ali je prečnik prednjih točkova uvećana sa 240 na 258 milimetara, čime je snaga i efikasnost podignuta za stepenik više u poređenju sa prethodnom verzijom.

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Dosadašnju reputaciju i buduće kupce, kompanija Piaggio želi da održi i animira i novim agregatom. “Kruna” celokupne promocije je motor sa elektronskim ubrizgavanjem od 500 „kubika“, sa četiri takta i 40 „konja“ pri 7.250 o/min, koji je najsnažniji u klasi. Za prenos snage zadužen je CVT menjač, koji je takođe prilagođen novim specifikacijama, pa doprinosi značajno manjoj potrošnji goriva. Uz to, zahvaljujuću tehničkim poboljšanjima motora i transmisije, kao i “ride-by-wire” sistemu sa ECO opcijom, novi MP3 garantuje smanjenu potrošnju i do 15 procenata. Savim dovoljno za vrh, zar ne?

Foto: Piaggio

Foto: Piaggio

Uroš Popović/TopSpeed

Tagovi: piaggio mp3, skuter, vespa
Popularni komentari
  • R
    Raste Maceski

    Prekrasno urbano vozilo BLAGODARIME Piaggio.